Ciasto marchewkowe bez pieczenia. Zdrowe i pyszne

Ciasta bez cukru to moda, która podbiła polskie stoły. Również wypieki z dodatkiem warzyw stały się popularniejsze. W połączeniu możemy uzyskać ciasto bez pieczenia, przyjemnie wilgotne i pyszne. Poniższy przepis poleca fundacja "Szczęśliwi bez cukru".

Ciasto marchewkowe bez pieczenia. Zdrowe i pyszneCiasto marchewkowe bez pieczenia. Zdrowe i pyszne
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
  • 1 szklanka rodzynek (140 g)
  • 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych błyskawicznych (165 g)
  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie serka naturalnego

Przepis

Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Zmielić 1 szklankę płatków i siemię lniane. Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji. Naczynie (o wymiarach około 13x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 4 łyżkami wody z moczenia. Wymieszać najpierw z przyprawami, potem z marchewką, następnie z płatkami (zmielonymi i niezmielonymi) i otrębami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
Masę wyłożyć do naczynia dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posmarować serkiem. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem.
Zobacz także: kuleczki morelowe energetyczne

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu