Trwa ładowanie...
d48nlid

Ciasto makowe z kokosem

Przepis

Tradycyjny makowiec przygotowujemy w formie placka lub rolady. Nasza użytkowniczka proponuje warstwowe ciacho z galaretką, makiem i masą budyniową. Charakteru dodają owoce oraz czekoladowe delicje.

d48nlid
3.4
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 1i 1/4 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki cyrynowej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • 3 paczki delicji (ok 30 sztuk)
  • 1 puszka ananasów
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
Przepis

Ciasto:
Mak sparzyć zemleć
białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i lekko wymieszać. ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 40 cm.Piec 10-15 minut w temperaturze 180 st. C

Masa budyniowa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń. resztę mleka zagotować z cukrem. Połączyć z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i tężejącą galaretkę

Przełożenie:
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarować część masy i ułożyć osączone ananasy, posmarować pozostałą masą.
Ułożyć delicje, zalać tężejącą galaretka.

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Ciasto makowe z kokosem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d48nlid

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48nlid
d48nlid
d48nlid
d48nlid
Więcej tematów
d48nlid