Ciasto makowe z kokosem
Tradycyjny makowiec przygotowujemy w formie placka lub rolady. Nasza użytkowniczka proponuje warstwowe ciacho z galaretką, makiem i masą budyniową. Charakteru dodają owoce oraz czekoladowe delicje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1i 1/4 szklanki maku
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki cyrynowej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
- 3 paczki delicji (ok 30 sztuk)
- 1 puszka ananasów
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Ciasto:
Mak sparzyć zemleć
białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i lekko wymieszać. ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 40 cm.Piec 10-15 minut w temperaturze 180 st. C
Masa budyniowa:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń. resztę mleka zagotować z cukrem. Połączyć z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i tężejącą galaretkę
Przełożenie:
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarować część masy i ułożyć osączone ananasy, posmarować pozostałą masą.
Ułożyć delicje, zalać tężejącą galaretka.
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze