Ciasto krówka budyniowa z bananami na krakersach. Bez pieczenia

Pyszne ciasto bez pieczenia. Warstwy to słone krakersy, krówkowa i budyniowa masa oraz banany. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto krówka budyniowa z bananami na krakersach. Bez pieczeniaCiasto krówka budyniowa z bananami na krakersach. Bez pieczenia
Natalia Kudela

Składniki

  • 1 l mleka
  • około 250 g krakersów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250 ml)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 puszka masy krówkowej (około 450 g)

Wierzch:

  • 3-4 spore banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 100 g płatków migdałowych

Przepis

Do 400 ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dno blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać. Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: ciasto makowe z kokosem, kremem i czekoladą

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać