Ciasto francuskie ze szparagami bundzem i wędzony boczkiem

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi. Andrzej Polan przygotował w kuchni dania ze szparagami. Na stole pojawiło się m.in. ciasto francuskie ze szparagami, bundzem i wędzonym boczkiem.

Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek

Składniki:
2 opakowanie ciasta francuskiego
3 pęczki zielonych szparagów
250 g szynki wędzonej
2-3 łyżki bułki tartej
300 g bundzu
300 g sera ricotta

Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna