Ciasto francuskie ze szparagami bundzem i wędzony boczkiem

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi. Andrzej Polan przygotował w kuchni dania ze szparagami. Na stole pojawiło się m.in. ciasto francuskie ze szparagami, bundzem i wędzonym boczkiem.

Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek

Składniki:
2 opakowanie ciasta francuskiego
3 pęczki zielonych szparagów
250 g szynki wędzonej
2-3 łyżki bułki tartej
300 g bundzu
300 g sera ricotta

Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza