Trwa ładowanie...

Ciasto francuskie ze szparagami bundzem i wędzony boczkiem

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

d3udg6i
d3udg6i

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi. Andrzej Polan przygotował w kuchni dania ze szparagami. Na stole pojawiło się m.in. ciasto francuskie ze szparagami, bundzem i wędzonym boczkiem.

Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek

Składniki:
2 opakowanie ciasta francuskiego
3 pęczki zielonych szparagów
250 g szynki wędzonej
2-3 łyżki bułki tartej
300 g bundzu
300 g sera ricotta

Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.

d3udg6i
d3udg6i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3udg6i
Więcej tematów