Ciasto francuskie ze szparagami bundzem i wędzony boczkiem
Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi. Andrzej Polan przygotował w kuchni dania ze szparagami. Na stole pojawiło się m.in. ciasto francuskie ze szparagami, bundzem i wędzonym boczkiem.
Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek
Składniki:
2 opakowanie ciasta francuskiego
3 pęczki zielonych szparagów
250 g szynki wędzonej
2-3 łyżki bułki tartej
300 g bundzu
300 g sera ricotta
Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.