Ciasto francuskie ze szparagami bundzem i wędzony boczkiem

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów.

Trwa sezon na szparagi. Warto to wykorzystać, by warzywo to zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi. Andrzej Polan przygotował w kuchni dania ze szparagami. Na stole pojawiło się m.in. ciasto francuskie ze szparagami, bundzem i wędzonym boczkiem.

Ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek

Składniki:
2 opakowanie ciasta francuskiego
3 pęczki zielonych szparagów
250 g szynki wędzonej
2-3 łyżki bułki tartej
300 g bundzu
300 g sera ricotta

Przygotowanie:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i sparzamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, nadmiar tłuszczu usuwamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem roztrzepanym z niedużą ilością mleka, smarujemy ricottą, kładziemy plastry bundzu, szparagi. Smarujemy raz jeszcze jajkiem, posypujemy szynką. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja