Ciasto francuskie z kolorowym farszem
Niezapowiedziani goście to spore wyzwanie dla każdej pani domu. Na takie okazje warto mieć w lodówce ciasto francuskie, z którego przygotujemy pyszną i szybką przekąskę. Ta prosta propozycja z trójkolorowym i aromatycznym farszem zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Gotowe w pół godziny
Niezapowiedziani goście to spore wyzwanie dla każdej pani domu. Na takie okazje warto mieć w lodówce ciasto francuskie, z którego przygotujemy pyszną i szybką przekąskę. Ta prosta propozycja z trójkolorowym i aromatycznym farszem zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Oto przepis krok po kroku.
Krok 1
Przygotuj podstawowy składnik, czyli płat (lub dwa) ciasta francuskiego. Należy je rozwinąć i delikatnie rozwałkować, a następnie za pomocą foremki lub szklanki wycinać koła. Można podsypać ciasto odrobiną mąki.
Do farszu przyda się również ser żółty pokrojony w kostkę - najlepiej półtwardy, aby po podgrzaniu nie za bardzo się rozpuścił.
Krok 2
W trzech miseczkach umieść rozbełtane jajko, pokrojone drobno pomidory (najlepiej malinowe, dzięki czemu przekąska zyska wyjątkowy smak) i pokrojone, dojrzałe awokado z odrobiną soli morskiej i świeżego pieprzu. Do jajka przyda się także kuchenny pędzel, a do dekoracji i dla smaku - sezam.
Krok 3
Pokrojone ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - dzięki niemu łatwo przełożyć gotowe wypieki na talerz. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Na połowę krążków nałóż farsz: awokado, ser żółty i pomidorki, a pozostałe użyj do zakrywania przekąski, lekko przyciskając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem, używając pędzla kuchennego. Można to również zrobić delikatnie palcami. Na koniec dodaj sezam.
I gotowe!
Tak przygotowane ciasto francuskie z farszem włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut. Gotowe wyłóż na kratkę, aby ostygło, a następnie podawaj. Takie finger foods to idealna propozycja na imprezę w domu lub piknik.
mp/WP Kuchnia