Szybkie ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką. Z tym przepisem na pewno się uda
Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Wyrośnięte, pyszne i mięciutkie. Trudno się mu oprzeć. Przepis jest prosty i szybki.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Na kruszonkę:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki zimnego masła
Przepis
- Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie odstawiamy, by ostygło. Mleko delikatnie podgrzewamy.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, suche drożdże, cukier waniliowy.
- Dodajemy jajka, mleko, masło, wszystko mieszamy i chwilę zagniatamy.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
- W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Borówki płuczemy na sitku i osuszamy.
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę tak, by powstały grudki.
- Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia, na wierzchu rozsypujemy owoce i kruszonkę.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl