Szybkie ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką. Z tym przepisem na pewno się uda
Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Wyrośnięte, pyszne i mięciutkie. Trudno się mu oprzeć. Przepis jest prosty i szybki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Na kruszonkę:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki zimnego masła
- Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie odstawiamy, by ostygło. Mleko delikatnie podgrzewamy.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, suche drożdże, cukier waniliowy.
- Dodajemy jajka, mleko, masło, wszystko mieszamy i chwilę zagniatamy.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
- W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Borówki płuczemy na sitku i osuszamy.
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę tak, by powstały grudki.
- Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia, na wierzchu rozsypujemy owoce i kruszonkę.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze