WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Ciasto cytrynowo-bezowe wg Anny Starmach. Pyszne i łatwe w wykonaniu

Anna Starmach udostępniła na swoim koncie na Instagramie przepis na ciasto bezowo-cytrynowe. "Zrobiłam w sobotę z pani przepisu. Wyszła piękna i pyszna" – piszą internautki.

Anna Starmach proponuje ciasto bezowo-cytrynowe
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Anna Starmach to jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior. Gwiazda napisała też kilka książek kucharskich. Starmach jest również aktywną instagramerką. Na swoim koncie na Instagramie często dzieli się przepisami i poradami kulinarnymi. Ostatnio na jej profilu pojawił się przepis na ciasto bezowo-cytrynowe.

Składniki
Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Z wymienionych składników lepimy ciasto, które następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni, używając formy. Ciasto trzymamy w piekarniku przez 40 minut ( 20 min z obciążeniem np. z grochu, 20 min bez obciążenia)

Krem cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane

Łączymy jajko z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sok i skórkę z cytryn. Całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gdy masa wystygnie, przekładamy na upieczony spód.

Beza:

  • 200 g cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sok i mąkę. Tak zrobioną bezą przykrywamy spód i krem. Wszystko razem pieczemy przez kolejne 20 minut.

Zaprezentowane przez Starmach ciasto przypadło do gustu internautom. Pod zdjęciem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy. Wszystko wskazuje na to, że deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu. "Zrobiłam w sobotę z pani przepisu. Wyszła piękna i pyszna" – napisała jedna z użytkowniczek Instagrama. "Aniu jest obłędne w smaku. Co ciekawe, nie udało mi się go zepsuć" – dodała inna.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie