Ciasto cytrynowo-bezowe wg Anny Starmach. Pyszne i łatwe w wykonaniu
Anna Starmach udostępniła na swoim koncie na Instagramie przepis na ciasto bezowo-cytrynowe. "Zrobiłam w sobotę z pani przepisu. Wyszła piękna i pyszna" – piszą internautki.
Anna Starmach to jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior. Gwiazda napisała też kilka książek kucharskich. Starmach jest również aktywną instagramerką. Na swoim koncie na Instagramie często dzieli się przepisami i poradami kulinarnymi. Ostatnio na jej profilu pojawił się przepis na ciasto bezowo-cytrynowe.
Składniki
Spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 szczypta soli
Z wymienionych składników lepimy ciasto, które następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni, używając formy. Ciasto trzymamy w piekarniku przez 40 minut ( 20 min z obciążeniem np. z grochu, 20 min bez obciążenia)
Krem cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 4 cytryny
- 1 skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
Łączymy jajko z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sok i skórkę z cytryn. Całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gdy masa wystygnie, przekładamy na upieczony spód.
Beza:
- 200 g cukru
- 4 białka jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sok i mąkę. Tak zrobioną bezą przykrywamy spód i krem. Wszystko razem pieczemy przez kolejne 20 minut.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zaprezentowane przez Starmach ciasto przypadło do gustu internautom. Pod zdjęciem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy. Wszystko wskazuje na to, że deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu. "Zrobiłam w sobotę z pani przepisu. Wyszła piękna i pyszna" – napisała jedna z użytkowniczek Instagrama. "Aniu jest obłędne w smaku. Co ciekawe, nie udało mi się go zepsuć" – dodała inna.