Ciasto cytrynowo-bezowe wg Anny Starmach. Pyszne i łatwe w wykonaniu

Anna Starmach udostępniła na swoim koncie na Instagramie przepis na ciasto bezowo-cytrynowe. "Zrobiłam w sobotę z pani przepisu. Wyszła piękna i pyszna" – piszą internautki.

Anna Starmach proponuje ciasto bezowo-cytrynowe
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Anna Starmach to jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior. Gwiazda napisała też kilka książek kucharskich. Starmach jest również aktywną instagramerką. Na swoim koncie na Instagramie często dzieli się przepisami i poradami kulinarnymi. Ostatnio na jej profilu pojawił się przepis na ciasto bezowo-cytrynowe.

Składniki
Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Z wymienionych składników lepimy ciasto, które następnie schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni, używając formy. Ciasto trzymamy w piekarniku przez 40 minut ( 20 min z obciążeniem np. z grochu, 20 min bez obciążenia)

Krem cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane

Łączymy jajko z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sok i skórkę z cytryn. Całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Gdy masa wystygnie, przekładamy na upieczony spód.

Beza:

  • 200 g cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sok i mąkę. Tak zrobioną bezą przykrywamy spód i krem. Wszystko razem pieczemy przez kolejne 20 minut.

Zaprezentowane przez Starmach ciasto przypadło do gustu internautom. Pod zdjęciem pojawiło się wiele pozytywnych komentarzy. Wszystko wskazuje na to, że deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu. "Zrobiłam w sobotę z pani przepisu. Wyszła piękna i pyszna" – napisała jedna z użytkowniczek Instagrama. "Aniu jest obłędne w smaku. Co ciekawe, nie udało mi się go zepsuć" – dodała inna.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał