Ciasto Bounty. Smak rajskiego batonika zaklęty w prostym deserze

Ciasto Bounty to jedna z wielu propozycji na odtworzenie smaku kultowych batonów w postaci ciasta. Pyszna masa mleczna z wiórkami kokosowymi i mleczna czekolada urzekną wszystkich fanów kokosa i popularnego batonika.

Ciasto BountyCiasto Bounty
Karolina Rozmus

Biszkopt czekoladowy

  • 250 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka klasy L
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem kokosowy

Polewa

  • 300 g czekolady mlecznej
  • 100 ml kremówki

Składniki na formę o wymiarach ok. 30x40 cm Przygotować ciasto.

  • Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, po czym dodać po 1 jajku, nie przerywając miksowania.
  • Dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko zmiksować, do połączenia składników.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • W międzyczasie przygotować krem. Zagotować mleko wraz z mlekiem kokosowym i dodać masło, a następnie kaszę mannę. Dodać cukier, wiórki kokosowe i likier. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając, by nie było grudek.
  • Gorący krem wyłożyć na ostygnięte ciasto czekoladowe i wyrównać jego powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia.
  • W międzyczasie przygotować polewę. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z kremówką. Mieszać nieprzerwanie rózgą aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Następnie wylać na ciasto i po ostygnięciu wstawić je do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟