Trwa ładowanie...
d3ocltd
27-11-2020 11:23

Ciasto Bounty. Smak rajskiego batonika zaklęty w prostym deserze

Przepis

Ciasto Bounty to jedna z wielu propozycji na odtworzenie smaku kultowych batonów w postaci ciasta. Pyszna masa mleczna z wiórkami kokosowymi i mleczna czekolada urzekną wszystkich fanów kokosa i popularnego batonika.

d3ocltd
3.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 250 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka klasy L
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem kokosowy

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka
  • 250 ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 kieliszek likieru Malibu
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • 150 g cukru kokosowego

Polewa

  • 300 g czekolady mlecznej
  • 100 ml kremówki
Przepis

Składniki na formę o wymiarach ok. 30x40 cm
Przygotować ciasto.

  • Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, po czym dodać po 1 jajku, nie przerywając miksowania.
  • Dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko zmiksować, do połączenia składników.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • W międzyczasie przygotować krem. Zagotować mleko wraz z mlekiem kokosowym i dodać masło, a następnie kaszę mannę. Dodać cukier, wiórki kokosowe i likier. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając, by nie było grudek.
  • Gorący krem wyłożyć na ostygnięte ciasto czekoladowe i wyrównać jego powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia.
  • W międzyczasie przygotować polewę. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z kremówką. Mieszać nieprzerwanie rózgą aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Następnie wylać na ciasto i po ostygnięciu wstawić je do lodówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Ciasto Bounty. Smak rajskiego batonika zaklęty w prostym deserze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ocltd
d3ocltd
d3ocltd
d3ocltd
Więcej tematów
d3ocltd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj