Ciasto Bounty. Smak rajskiego batonika zaklęty w prostym deserze
Ciasto Bounty to jedna z wielu propozycji na odtworzenie smaku kultowych batonów w postaci ciasta. Pyszna masa mleczna z wiórkami kokosowymi i mleczna czekolada urzekną wszystkich fanów kokosa i popularnego batonika.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
Biszkopt czekoladowy
- 250 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka klasy L
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem kokosowy
- 300 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka
- 250 ml mleka kokosowego w puszce
- 1 kieliszek likieru Malibu
- 5 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- 150 g cukru kokosowego
Polewa
- 300 g czekolady mlecznej
- 100 ml kremówki
Składniki na formę o wymiarach ok. 30x40 cm
Przygotować ciasto.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, po czym dodać po 1 jajku, nie przerywając miksowania.
- Dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko zmiksować, do połączenia składników.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
- W międzyczasie przygotować krem. Zagotować mleko wraz z mlekiem kokosowym i dodać masło, a następnie kaszę mannę. Dodać cukier, wiórki kokosowe i likier. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając, by nie było grudek.
- Gorący krem wyłożyć na ostygnięte ciasto czekoladowe i wyrównać jego powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować polewę. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z kremówką. Mieszać nieprzerwanie rózgą aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Następnie wylać na ciasto i po ostygnięciu wstawić je do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze