Trwa ładowanie...

Ciasto 3 bit bez pieczenia #przepisnadziś

Doskonałe ciacho bez pieczenia.

Ciasto 3 bit bez pieczenia #przepisnadziśŹródło: www.malacukierenka.pl
d1w40yr
d1w40yr

Warstwowe ciasto bez pieczenia przekładane pysznym kremem i obsypane czekoladą. Smakuje wyjątkowo, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150 g miękkiego masła
400 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

d1w40yr

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, aromat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową. Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i delikatnie je docisnąć.

Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną. Czekoladę połamać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

[

(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d1w40yr
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj