Czekoladowo - marchewkowe ciasto bez cukru.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 szklanki tartej marchwi
- 1/3 szklaki cukru brzozowego
- 3 jajka
- kilka suszonych moreli
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 suszonej żurawiny
- garść pistacji
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki cappuccino
- 0,5 szklanki oleju
- płaska łyżka sody oczyszczanej
- 1/3 szklanki maślanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina wanilii lub innego zapachu
1. Do marchewki dodajemy mokre składniki i mieszamy razem.2.Suche składniki mieszamy razem i stopniowo łączymy z mokrymi.3. Bakalie siekamy na drobnoejsze kawałki. Dodajemy do ciasta.4. Foremkę ( u mnie 32 x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia,
wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
na 180 stopni. Pieczemy około godziny, nie mniej niż
50 min i nie więcej niż godzina.5.Po 10 minutach od wyłączenia piekarnika, należy ciasto wyjąć z formy. Aby się nie odparowało.
Przepis dodał użytkownik ElaDziurkowska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze