Ciasteczka speculaas – korzenny przysmak z Niderlandów

Kiedyś wypiekano je i jadano przede wszystkim z okazji Mikołajek oraz Bożego Narodzenia, dziś mieszkańcy Holandii czy Belgii sięgają po te kruche, korzenne ciasteczka przez cały rok. Nic dziwnego, gdyż speculaas świetnie smakują z kawą, herbatą albo… lodami. Poznajmy przepis na ten specjał.

Speculoos - korzenne ciasteczkaSpeculoos - korzenne ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Słodkie i aromatyczne ciasteczka o rozmaitych formach (figurek ludzi lub zwierząt, św. Mikołaja, wiatraków, prostokątów z ornamentami) są jednym z symboli Niderlandów, a historia ich wypieku sięga XVII wieku. Były efektem działalności Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej, która przez dziesięciolecia miała monopol na sprowadzanie z Azji przypraw korzennych, przez co cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa, wcześniej dostępne tylko dla najzamożniejszych, stały się osiągalne powszechnie.

Chętnie zaczęli je wykorzystywać także cukiernicy, czego najlepszym przykładem stały się ciasteczka speculaas, początkowo wypiekane przede wszystkim z okazji święta Sinterklaas, obchodzonego w Holandii 5 grudnia, w wigilię dnia św. Mikołaja. Później te łakocie zaczęły pojawiać się na stołach także w okresie Bożego Narodzenia. Ich kształt miał często znaczenie symboliczne, np. świnia stanowiła przestrogę przez zachłannością, zaś kobieta w długich spodniach – apodyktycznością. Udekorowane lukrem i orzechami speculaas bywały też podarunkiem ofiarowanym przez młodzieńców swoim oblubienicom.

Dziś korzenne ciasteczka są dostępne przez cały rok, można je kupić w licznych cukierniach, piekarniach czy delikatesach. Mieszkańcy Niderlandów uwielbiają przegryzać je do kawy czy herbaty, choć świetnie sprawdzają się także jako dodatek do lodów, zwłaszcza śmietankowych i waniliowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe ciasteczka tylko z czterech składników. Banalny przepis

Speculaas możemy bez większego problemu upiec w domowym zaciszu. Na pewno warto!

Korzenna siła

Do przygotowania holenderskich łakoci potrzeba niewiele składników. Oprócz tradycyjnych, czyli mąki pszennej, masła i proszku do pieczenia, niezbędny jest brązowy cukier, który nadaje wypiekom charakterystycznego koloru. Świetnie sprawdzi się Muscovado, charakteryzujący się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją.

W speculaas nie może oczywiście zabraknąć przypraw korzennych: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, pieprzu białego, anyżu oraz kardamonu. To produkty wpływające nie tylko na smak i aromat ciasteczek, ale również podnoszące ich wartości odżywcze.

Goździki wspomagają walkę z nadciśnieniem, a także obniżają poziom cukru i "złego" cholesterolu LDL. Cynamon jest skarbnicą polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój wielu chorób. Imbir poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Gałka muszkatołowa zawiera substancję halucynogenną zwaną mirystycyną, która powoduje, że przyprawa działa kojąco i uspokajająco, co znacznie ułatwia zaśnięcie. Kardamon wykazuje działanie przeciwdepresyjne – zawarte w nim olejki eteryczne skutecznie łagodzą smutek i przygnębienie. Intensywny smak i aromat anyżu to efekt wysokiego stężenia olejków eterycznych, które łagodzą ból i mają właściwości wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz wiatropędne.

W holenderskich sklepach można bez trudu kupić gotową mieszankę przypraw do ciastek speculaas. W Polsce jest to znacznie trudniejsze, ale bez problemu przygotujemy ją samodzielnie. Wystarczy wymieszać sproszkowany cynamon (2 łyżeczki) z gałką muszkatołową, imbirem, goździkami, kardamonem, anyżem i białym pieprzem, oczywiście też sproszkowanymi (po łyżeczce).

W internecie kupimy również specjalne drewniane foremki do speculaas, w różnych kształtach i z rozmaitymi ornamentami. Jednak z powodzeniem możemy także wykorzystać zwykłe wykrawacze do ciastek czy pierników.

Przepis na speculaas

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (500 g), do której dodajemy brązowy cukier (300 g), mieszankę przypraw korzennych (2 łyżki), proszek do pieczenia (łyżeczka) oraz sól (5 g). Mieszamy, po czym na środku tworzymy dołek, do którego wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojone na kawałki masło, w temperaturze pokojowej (180 g). Dolewamy wodę lub mleko (3-4 łyżki), po czym zagniatamy albo wyrabiamy w malakserze, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce, na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z chłodziarki, rozwałkowujemy na płat o grubości 4 milimetrów. Kroimy na niewielkie prostokąty, wycinamy kształt wykrawaczem albo wykładamy ciastem foremki do specullas. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. Pieczemy ciasteczka przez 12-15 minut, aż się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia