Ciasteczka orzeszki z kremem

Ciasteczka orzeszki to jeszcze do niedawna jedne z najpopularniejszych domowych słodyczy Polaków. Nic dziwnego, że znalazły się w naszym cyklu "Sentymentalny wtorek". Jeszcze kilkanaście lat temu obowiązkowo robiono je bowiem na święta, przyjęcia komunijne czy wesela. Do ich przygotowania nie trzeba piekarnika, a specjalną formę, która wyglądem przypomina patelnię. Orzeszkownica, bo tak się ją określa, ma zazwyczaj 9 lub 12 przegródek, które wypełniamy ciastem i podgrzewamy. Wnętrze orzeszków wypełniamy ulubionych kremem, sklejamy i odstawiamy, aby całość dobrze zastygła. Pysznie, prosto i bardzo oryginalnie!

Ciasteczka orzeszki z krememCiasteczka orzeszki z kremem
Magdalena Pomorska

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu

Masa orzechowo-kakaowa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g mielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • 2 łyżki kakao

Przepis

Do białek dodajemy małą szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem i zagniatamy energicznie razem z masłem. Gdy składniki się połączą, dodajemy ocet, sodę i pianę z białek. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Przepis

Na palniku rozgrzewamy formę do ciasteczek. Z ciasta urywamy po kawałku i wypełniamy wgłębienia w formie. Zamykamy i opiekamy z obu stron na złotobrązowy kolor. Gotowe odstawiamy do przestudzenia.

Przepis

Mleko zagotowujemy mleko, a następnie zalewamy nim przygotowane orzechy z kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i partiami dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy.

Przepis

Wyrównujemy brzegi połówek orzeszków i napełniamy je kremem. Połówki orzeszków składamy i delikatnie dociskamy. Układamy na paterze lub talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka świetnie smakują również w polewie czekoladowej.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości