Trwa ładowanie...
d3s1w7t
22-09-2020 10:46

Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami i cynamonem. Tak smakuje jesień

Przepis

Te ciasteczka z jabłkami są doskonałe! Kruche i delikatne ciasto i jabłkowe nadzienie z cynamonem i imbirem. Do kawy, herbaty, na słodki bufet, do pudełka na wynos, na słodki prezent. Zadowoli każde podniebienie. Można się delektować nimi bez końca. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d3s1w7t
3.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • białka z 2 jajek do posmarowania
  • gruby cukier trzcinowy do posypania
Przepis
  • Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Na dużą patelnię wkładamy miód, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i starty imbir.
  • Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż jabłka sie rozpadną, a płyn z nich odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę i sól przesiewamy do misy robota. 1/3 ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżeczką cukru i drożdżami. Zostawiamy na około 5-10 min., aż drożdże zaczną pracować.
  • Do mąki wlewamy pozostałe ciepłe mleko. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy ciasto drewnianą szpatułką. Dodajemy niewielką ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Co jakiś czas dolewamy pozostałe masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie – około 15 minut.
  • Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy misę folią spożywczą. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  • Blat lekko posypujemy mąką i wykładamy ciasto, chwilę je wyrabiamy. Dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek formujemy w wałek, odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na cienki podłużny placek.
  • Na placek wykładamy porcję jabłek i składamy na pół, brzegi sklejamy jak przy pierogach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Zostawiamy na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  • Przed pieczeniem ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
  • Pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy aby przesygły. Możemy jeść je natychmiast. Uwaga – szybko znikają!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami i cynamonem. Tak smakuje jesień
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
Więcej tematów
d3s1w7t