Ciągle marzniesz? Wypróbuj pomysły na rozgrzewające napoje!

Spośród wielu sposobów na jesienno-zimowe rozgrzanie, jednym z naszych ulubionych są gorące napoje. Kawa, herbata czy grzaniec rozgrzewają ciało od środka, a ciepły kubek przyjemnie grzeje w dłonie – sama przyjemność. A co najprzyjemniej popijać w chłodne dni? Sprawdź nasze pomysły.

napójRozgrzewające napoje na chłodne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Photographee.eu - stock.adobe.com
1

Po pierwsze herbata

Herbata jest niekwestionowaną królową gorących napojów w naszym kraju. Przeciętny Polak każdego roku wypija napar z nawet kilograma liści. To średnia wyższa niż w Japonii i Chinach, a przecież to właśnie te kraje uważane są za bardziej "herbaciane".

Herbata towarzyszy nam do posiłków, w trakcie pracy, a także po prostu jako "coś do picia". A ponieważ zimą każdego dnia wypijamy jej nawet kilka kubków, warto zadbać o urozmaicenie. My polecamy sięgnięcie po ciekawe odmiany herbat: czerwoną, zieloną czy nawet różnorodne odmiany czarnej bez problemu kupimy w supermarkecie. Po bardziej nietuzinkowe smaki warto wybrać się do herbaciarni, w której obsługa na pewno pomoże dobrać napój odpowiedni do naszego gustu. W herbaciarni znajdziemy też mieszanki herbat z ziołami czy owocami – często o kuszących aromatach i dopasowane do konkretnego sezonu, na przykład świąteczne z cynamonem lub żurawiną.

Mówiąc o herbacie, warto też wspomnieć o naparach, które nazywamy herbatkami, a które właściwie nimi nie są: mieszanki owocowe, herbatki ziołowe lub rooibos. Oprócz właściwości zdrowotnych wniosą w nasze herbaciane rytuały nieco urozmaicenia i nowego smaku.

Kawa – nie tylko czarna

Oprócz herbaty większość z nas nie wyobraża sobie życia bez innego napoju – kawy. To jeden z najchętniej wybieranych sposobów na poranne pobudzenie. W zimie zamiast małej czarnej zachęcamy do sięgania po mleczne warianty kawy: cappuccino, latte czy flat white. Dodatek mleka zwierzęcego lub roślinnego sprawi, że kawa będzie przyjemnie aksamitna i na długo rozgrzeje.

Nie tylko kawa stawia na nogi. Najlepsze i naturalne napoje, które ją zastąpią

Osoby lubiące kuchenne eksperymenty śmiało mogą przygotowywać bardziej deserowe wersje kawowych napojów: kawę piernikową lub znaną miłośnikom dyni pumpkin spice latte, z dodatkiem przypraw korzennych.

Czekolada na gorąco i kakao

Niektórzy czekoladę na gorąco i słodkie kakao uważają za napoje dla dzieci, a przecież doskonale rozgrzeją one też dorosłych. Jeśli nie lubimy ich słodkich wersji, możemy przyrządzić je w sposób bardziej wytrawny – na bazie gorzkiej czekolady lub wysokiej jakości kakao.

Napój będzie jeszcze bardziej przyjemny, jeśli wzbogacimy go dodatkami. Bita śmietana, pianki marshmallow, odrobina konfitury malinowej, a może łyk koniaku lub whisky? W zależności od wybranego charakteru napoju możemy podbić jego smak na różne sposoby.

Napoje z odrobiną pikanterii

Wszystkie wymienione wyżej napoje zyskają zupełnie nowy charakter i będą jeszcze bardziej rozgrzewające, gdy dodamy do nich przyprawy. Wybierając dodatki do napojów, warto postawić na orientalne aromaty, na przykład cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon.

W przypadku herbaty oprócz cytryny dodajmy do niej świeży imbir i przyprawy korzenne, aby poczuć prawdziwy indyjski klimat. Z kolei kawę i czekoladę na gorąco odmienić potrafi szczypta ostrości, na przykład różowego pieprzu albo sproszkowanego chili. Nasz napój zyska zupełnie nowy charakter i naprawdę porządnie nas rozgrzeje.

Ciepłe napoje
Julius Hirtzberger © Materiały prasowe | Julius Hirtzberger

Złote mleko i chai latte

Mleko z miodem i masłem to znany sposób na przeziębienie i ból gardła. Aby dostarczyć sobie ciepła, możemy postawić także na inne warianty mlecznych napojów: tzw. złote mleko i chai latte.

Pierwszy z nich to nic innego jak mleko z dodatkiem kurkumy i innych przypraw, najczęściej imbiru i pieprzu. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej żółtej barwie. Złote mleko nie tylko pysznie smakuje, ale też ma dobroczynnie wpływać na odporność i zwalczać niektóre dolegliwości zdrowotne, na przykład stany zapalne. Niektórzy zwolennicy tego napoju piją go codziennie rano, by wzmocnić jego działanie.

Z kolei chai latte to europejska wersja indyjskiego napoju, przygotowywanego na bazie mleka z dodatkiem herbaty kilkunastu orientalnych przypraw: kardamonu, wanilii, kolendry, szafranu, gałki muszkatołowej, pieprzu i innych. Mimo, że chai latte to napój herbaciano-mleczny, jej charakterystyczny smak w niczym nie przypomina znanej nam z czasów dzieciństwa bawarki. Możemy przyrządzić ją samodzielnie albo na bazie gotowych mieszanek, w wersji bardziej deserowej – z dodatkiem dużej ilości cukru, lub wytrawnej.

Mikrodrinki – propozycja bez cukru

Dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi napojami, polecamy mikrodrinki od Waterdrop, czyli kostki rozpuszczalne w wodzie, które nadają jej smak i witaminy, bez zbędnego cukru. Przygotowywane w kompozycjach smakowych na bazie owoców i roślin z całego świata wprowadzą nas w przyjemny nastrój, a smaki takie jak połączenie jeżyny, jagody i jabłka pozwoli poczuć zimowy klimat. Na jesienno-zimowe miesiące polecają się też mikrotea do picia na gorąco. Rozgrzeją i wesprą nawyk picia wody przez cały dzień.

A dla dorosłych? Aromatyczny grzaniec

Osoby pełnoletnie mogą przyjemnie rozgrzewać się z grzanym winem lub piwem z dodatkiem cynamonu, goździków, miodu i pomarańczy. Miłośnikom bardziej konkretnych smaków do gustu przypaść może też grzany miód albo i wysokoprocentowe alkohole pite na ciepło, chociażby grzana nalewka z wiśni lub malin.

Przygotowując grzaniec, pamiętajmy by sięgać po alkohole dobrej jakości – to od niej zależy ostateczny smak naszego napoju. Jeśli chcemy, by taki napój zachował swoją "moc" warto uważać przy jego przygotowaniu, by nie doprowadzić do zagotowania, bo wtedy cały alkohol odparuje. Z kolei osoby, którym nie zależy na procentach, spokojnie mogą wykorzystać wino lub piwo bezalkoholowe, które równie dobrze sprawdzi się w gorącym wydaniu.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne