Chrupiąca skórka i miękki środek. Wypiekacz do chleba dla całej rodziny

Marzysz o tym, by rano obudził cię zapach świeżo przygotowanego pieczywa? W takim razie warto zaopatrzyć się w wypiekacz. Nie musisz wstawać kilka godzin wcześniej. Wystarczy, że wieczorem przygotujesz składniki, a urządzenie upiecze chleb za ciebie.

Świeże wypieki kiedy tylko zechcesz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Przygotowanie pełnowartościowego pieczywa w takim urządzeniu jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić odpowiednie składniki i ustawić tryb pracy. Wbudowane mieszadła zagniotą masę, a następnie pozostawią ją na jakiś czas, aby odpowiednio wyrosła. Gdy ciasto będzie miało już dość, urządzenie samo dostosuje odpowiednią temperaturę i upiecze chleb zgodny z twoimi wymaganiami. Obejdzie się bez mozolnej pracy i sprzątania. Tak przygotowany chleb od razu nadaje się do spożycia.

Obraz
© Shutterstock.com

Jaki wypiekacz wybrać?

Przyzwoitej jakości wypiekacz do chleba znajdziesz już za niecałe 300 złotych. Urządzenia w tej cenie oferują stosunkowo wysoką moc, która pozwala im dłużej pracować, a jednocześnie przyspiesza proces pieczenia. Warto poszukać sprzętu o mocy 500-900 W. Istotna jest również pojemność urządzenia, w wypiekaczach możesz przygotować pieczywo o masie od 500 do nawet 1500 g. Jeśli w twoim domu je się sporo wypieków, warto zastanowić się nad nieco większym urządzeniem. Im droższy sprzęt, tym więcej dodatkowych programów posiada. Może to być kilkustopniowy system przyrumienienia albo możliwość wypieku bagietek lub ciasta francuskiego.

Naturalne składniki

Najważniejszą zaletą wypiekaczy jest to, że nie potrzebują one dodatkowego nadzoru, po wrzuceniu składników i wciśnięciu odpowiedniego przycisku przypomnisz sobie o urządzeniu dopiero wtedy, gdy chleb będzie gotowy. Możliwość ustawienia czasu rozpoczęcia pracy pozwoli ci cieszyć się świeżo upieczonym chlebem o poranku, wystarczy wybrać odpowiedni tryb i ustawić go tak, by wypiek był gotowy na kilka minut przed tym, jak wstaniesz z łóżka. Koniec z wczorajszym chlebem na śniadanie.

Co ważniejsze, możesz wybrać wszystkie składniki, jakich użyjesz do przygotowania chleba. Możesz więc przygotować chleby na zakwasie, na drożdżach, razowe, półrazowe, pszenne i wiele innych. Przepisy na pieczywo znajdziesz w internecie lub dołączonych do urządzeń książek kucharskich. Warto nieco poeksperymentować, dodając do ciasta ulubione bakalie, przyprawy lub na przykład suszone pomidory czy żurawinę. Wiele modeli wyposażonych jest w sygnał, który informuje o tym, kiedy najlepiej wrzucić dodatki. Wtedy wypieczesz pieczywo, które najbardziej przypadnie ci do gustu. Jeśli więc jesteś na diecie, lub po prostu wolisz samodzielnie przygotowywać wszystkie potrawy ze sprawdzonych składników, to idealne rozwiązanie dla ciebie.

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko chleb

Urządzenia do wypiekania chleba posiadają wiele więcej funkcji. Z ich pomocą możesz przygotować desery, dżemy, marmolady, jogurty, a nawet mielonkę czy puree. Jeśli w tego typu urządzeniu chcesz przygotowywać nie tylko chleb, warto rozejrzeć się za bardziej zaawansowanymi modelami. Zakup wypiekacza do chleba to doskonała okazja do tego, by zacząć przykładać większą wagę do swoich nawyków żywieniowych, a także wyeliminować z diety niechciane składniki, na przykład gluten.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów