Chrupiąca przekąska w złocistej panierce. Przygotujesz raz dwa

Cukinia z sezamem i parmezanem świetnie smakuje, jest chrupiąca i soczysta w środku. Pieczenie w piekarniku ma dwie zalety: cukinia pochłania znacznie mniejszą ilość oleju i nie trzeba czyścić kuchenki opryskanej olejem, co jest nieodłączną częścią smażenia.

Chrupiąca przekąska w złosictej panierce. Przygotujesz raz dwaChrupiąca przekąska w złosictej panierce. Przygotujesz raz dwa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 4 jajka
  • 150 g parmezanu
  • 3 łyżki sezamu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • więc
  • olej (2 łyżki na jedną patelnię cukinii)

Przepis

  • Dobrze umyj cukinię i pokrój w krążki. Posyp solą i odstaw, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Wymieszaj mąkę, bułkę tartą, parmezan i sezam. Oddzielnie ubij jajka i posól je.
  • Zanurz każdy plaster cukinii w jajkach, potem w mieszance parmezanu, ponownie w jajkach i na koniec w mieszance.
  • Cukinię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj kilkoma kroplami oleju i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce