Chorwacki placek z wiśniami
Kiedyś wiśnie były w Polsce szalenie popularne. Dziś chętniej jemy czereśnie, ale zwolennicy wiśni wykorzystają każdą okazję, by się nimi objadać. Kwaskowate owoce możemy jednak z powodzeniem wykorzystywać w kuchni jako składnik ciast i deserów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Ciasto:
- 175 g mąki
- 100 g margaryny lub masła
- 1 łyżka wody
- 1 jajko
Farsz:
- 600 g wiśni
- 50 g brązowego cukru
- cukier puder do posypania
- Smarujemy tłuszczem dużą blachę do pieczenia i zabieramy się do przyrządzania ciasta.
- Do miski wsypujemy mąkę i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy opuszkami palców,a kiedy zacznie przypominać zacierki dodajemy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
- Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na placek o średnicy 35 cm. Przekładamy go na blachę i środek smarujemy żółtkiem. Następnie wykładamy wymieszane z cukrem wiśnie. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy je białkiem. Posypujemy cukrem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok. 40 min,aż ciasto stanie się złocisto-brązowe. Najlepiej smakuje do porannej kawy lub kakao. Oczywiście na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze