Chorwacki placek z wiśniami

Kiedyś wiśnie były w Polsce szalenie popularne. Dziś chętniej jemy czereśnie, ale zwolennicy wiśni wykorzystają każdą okazję, by się nimi objadać. Kwaskowate owoce możemy jednak z powodzeniem wykorzystywać w kuchni jako składnik ciast i deserów.

Chorwacki placek z wiśniamiChorwacki placek z wiśniami
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 600 g wiśni
  • 50 g brązowego cukru
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Smarujemy tłuszczem dużą blachę do pieczenia i zabieramy się do przyrządzania ciasta.
  • Do miski wsypujemy mąkę i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy opuszkami palców,a kiedy zacznie przypominać zacierki dodajemy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na placek o średnicy 35 cm. Przekładamy go na blachę i środek smarujemy żółtkiem. Następnie wykładamy wymieszane z cukrem wiśnie. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy je białkiem. Posypujemy cukrem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok. 40 min,aż ciasto stanie się złocisto-brązowe. Najlepiej smakuje do porannej kawy lub kakao. Oczywiście na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja