Trwa ładowanie...
di8dt05
22-04-2022 09:15

Chłodnik z kiszonych białych szparagów z pokrzywą

Przepis

Często bywa tak, że na koniec dnia na targach zostają warzywa, których nikt nie chciał kupić. Mnie kiedyś udało się znaleźć w ten sposób lekko poobijane dwa pęczki białych szparagów. Jeden zakisiłem, a z drugiego zrobiłem chłodnik – coś podobnego do bułgarskiego tarratora, tylko zamiast ogórków dodałem szparagi i pokrzywę.

di8dt05
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • białe szparagi – pęczek
  • cebula biała – 1 szt. (duża)
  • seler naciowy – 1 szt.
  • por – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • bulion warzywny – 800 ml
  • zakwas z kiszonych szparagów – 200 ml
  • kwaśna śmietana – 100 ml
  • młode liście pokrzywy pospolitej – 50 g
  • masło – 1 płaska łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • fiołki wonne – do dekoracji
  • sól i pieprz – do smaku
Przepis
  • Na początek obierz białe szparagi ze skórki (ogonki na końcu zostaw), a następnie pokrój je do główek, zostawiając je do dekoracji zupy. Cebulę, seler naciowy oraz białą część pora pokrój na średniej wielkości kostkę.
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć pokrojone warzywa, przesmaż je – powinny być lekko rumiane. Gdy będą gotowe, zalej je bulionem oraz dodaj zakwas. Gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
  • Następnie zmiksuj całość na gładką masę i przecedź przez sito. Do chłodnej już zupy dodaj kwaśną śmietanę i posiekane młode liście kwietniowej pokrzywy.
  • Główki szparagów, które ci zostały, podsmaż na niewielkiej ilości masła z czosnkiem, solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
  • Dodaj do zupy jako chrupiący i smaczny akcent. Udekoruj danie dzikimi kwiatami.

Protip

  • Wszystkie części warzyw, które zostają po obieraniu (np. cebuli czy pora), możesz zamrozić i wykorzystać później do ugotowania wywaru.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Chłodnik z kiszonych białych szparagów z pokrzywą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
di8dt05

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di8dt05
di8dt05
di8dt05
di8dt05
Więcej tematów
di8dt05