Chłodnik z botwiny z jajkiem. Danie idealne na upalne, letnie dni

Chłodnik z botwiny to danie wprost idealne na lato. Orzeźwia, jest sycący i pozostawia po zjedzeniu uczucie lekkości. Taki chłodnik można podawać na różne sposoby. Do środka dorzucić rzodkiew, jajko na twardo, grzanki, czy po prostu zjeść go z ziemniakami z wody, lub plackami ziemniaczanymi.

Chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo. Sprawdzony przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Chłodnik z botwiny i ogórków. Co kupić, aby go przyrządzić?

• 500 ml jogurtu
• 500 ml maślanki lub kefiru
• 2 pęczki botwinki (buraczki starte na tarce, łodygi posiekane)
• 2 duże ogórki (starte na tarce)
• Rzodkiew - opcjonalnie
• Sok z cytryny do smaku
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cebula
• 1 pęczek koperku (jeżeli jest duży, to połowa)
• Sól, pieprz do smaku

Zupa z botwiny. Jak ją przygotować?

Jeżeli chcemy podawać chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo należy je wcześniej ugotować. Podobnie z plackami ziemniaczanymi, czy ziemniakami z wody. Natomiast samą zupę z botwiny robi się następująco:

  • Cebulkę i czosnek należy podsmażyć na patelni,
  • Buraczki należy zetrzeć na tarce, a czerwone łodygi posiekać,
  • Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy botwinę i posiekane łodygi. Dusimy kilka minut. Studzimy
  • Do miski wlewamy jogurt i maślankę bądź kefir. Dorzucamy ostudzone buraczki z cebulą i czosnkiem, dodajemy starte ogórki, opcjonalnie pokrojoną rzodkiew, posiekany koperek.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Podajemy według uznania z jajkiem na twardo, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami z wody bądź grzankami. Chłodnik serwujemy schłodzony. Powyższe składniki wystarczą na cztery duże porcje zupy z botwinki.

Obraz
© wp.pl

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie