Chłodnik z botwiny z jajkiem. Danie idealne na upalne, letnie dni
Chłodnik z botwiny to danie wprost idealne na lato. Orzeźwia, jest sycący i pozostawia po zjedzeniu uczucie lekkości. Taki chłodnik można podawać na różne sposoby. Do środka dorzucić rzodkiew, jajko na twardo, grzanki, czy po prostu zjeść go z ziemniakami z wody, lub plackami ziemniaczanymi.
Chłodnik z botwiny i ogórków. Co kupić, aby go przyrządzić?
• 500 ml jogurtu
• 500 ml maślanki lub kefiru
• 2 pęczki botwinki (buraczki starte na tarce, łodygi posiekane)
• 2 duże ogórki (starte na tarce)
• Rzodkiew - opcjonalnie
• Sok z cytryny do smaku
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cebula
• 1 pęczek koperku (jeżeli jest duży, to połowa)
• Sól, pieprz do smaku
Zupa z botwiny. Jak ją przygotować?
Jeżeli chcemy podawać chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo należy je wcześniej ugotować. Podobnie z plackami ziemniaczanymi, czy ziemniakami z wody. Natomiast samą zupę z botwiny robi się następująco:
- Cebulkę i czosnek należy podsmażyć na patelni,
- Buraczki należy zetrzeć na tarce, a czerwone łodygi posiekać,
- Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy botwinę i posiekane łodygi. Dusimy kilka minut. Studzimy
- Do miski wlewamy jogurt i maślankę bądź kefir. Dorzucamy ostudzone buraczki z cebulą i czosnkiem, dodajemy starte ogórki, opcjonalnie pokrojoną rzodkiew, posiekany koperek.
- Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Podajemy według uznania z jajkiem na twardo, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami z wody bądź grzankami. Chłodnik serwujemy schłodzony. Powyższe składniki wystarczą na cztery duże porcje zupy z botwinki.
Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl