Chłodnik z botwiny z jajkiem. Danie idealne na upalne, letnie dni

Chłodnik z botwiny to danie wprost idealne na lato. Orzeźwia, jest sycący i pozostawia po zjedzeniu uczucie lekkości. Taki chłodnik można podawać na różne sposoby. Do środka dorzucić rzodkiew, jajko na twardo, grzanki, czy po prostu zjeść go z ziemniakami z wody, lub plackami ziemniaczanymi.

Chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo. Sprawdzony przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Chłodnik z botwiny i ogórków. Co kupić, aby go przyrządzić?

• 500 ml jogurtu
• 500 ml maślanki lub kefiru
• 2 pęczki botwinki (buraczki starte na tarce, łodygi posiekane)
• 2 duże ogórki (starte na tarce)
• Rzodkiew - opcjonalnie
• Sok z cytryny do smaku
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cebula
• 1 pęczek koperku (jeżeli jest duży, to połowa)
• Sól, pieprz do smaku

Zupa z botwiny. Jak ją przygotować?

Jeżeli chcemy podawać chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo należy je wcześniej ugotować. Podobnie z plackami ziemniaczanymi, czy ziemniakami z wody. Natomiast samą zupę z botwiny robi się następująco:

  • Cebulkę i czosnek należy podsmażyć na patelni,
  • Buraczki należy zetrzeć na tarce, a czerwone łodygi posiekać,
  • Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy botwinę i posiekane łodygi. Dusimy kilka minut. Studzimy
  • Do miski wlewamy jogurt i maślankę bądź kefir. Dorzucamy ostudzone buraczki z cebulą i czosnkiem, dodajemy starte ogórki, opcjonalnie pokrojoną rzodkiew, posiekany koperek.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Podajemy według uznania z jajkiem na twardo, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami z wody bądź grzankami. Chłodnik serwujemy schłodzony. Powyższe składniki wystarczą na cztery duże porcje zupy z botwinki.

Obraz
© wp.pl

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce