Chlebek bananowy. Koniec z nudą w kuchni

Większość osób bez chleba nie wyobraża sobie życia. Gdy jednak sięgamy cały czas po jeden wypiek, to nawet największym miłośnikom pieczywa może się on znudzić. Ostatnio triumfy święci inny wyrób, łudząco podobny do zwykłego bochenka.

Chlebek bananowy najlepiej smakuje z masłem orzechowym
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Jak to zjeść kanapkę bez pajdy chleba? Niektórzy nie wyobrażają sobie zamienników tradycyjnego pieczywa, są jednak i tacy, którzy marzą o wprowadzeniu innowacji do swojego menu. Coraz więcej osób sięga po mniej znane przepisy, które okazuje się strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie jest z bananowym chlebem, który coraz więcej osób chwali za smak, zapach i delikatność.
Przedstawiamy więc przepis na wyjątkowo prosty i smaczny bananowy chleb.

Składniki:
• 130 g masła
• 120 g cukru
• 2 jajka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 5 dojrzałych bananów
• 280 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki cynamonu
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta soli

Przygotowanie: masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Następnie dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawami, a banany rozgnieć widelcem. Mąkę i banany dodaj do masy z masłem i jajkami, dobrze zmiksuj na wolnych obrotach, aż do połączenia masy. Całość przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Serwis WP Kuchnia przeprasza za wykorzystanie zdjęcia pana Wojciecha Grabowskiego, które ukazało się na stronie roadtripbus.pl i zostało w wyniku błędu dołączone do przepisu na chleb bananowy (innego niż ten, którego autorem jest Wojciech Grabowski), a który ukazał się 26.05.2018 r. na WP Kuchnia. Pani Katarzyna Gileta nie miała nic wspólnego z zaistniałą sytuacją. Przepis został znaleziony za pośrednictwem Wykop.pl. Wszystkie zainteresowane strony doszły do porozumienia w tej sprawie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości