Chleb żytni razowy na zakwasie

Wydaje się, że wypiekanie razowego chleba żytniego w domu jest pracochłonne i wymaga specjalistycznego sprzętu. Nic bardziej mylnego! Oczywiście początki mogą okazać się trudne, ale nie należy się zrażać, w końcu praktyka czyni mistrza.

Chleb żytni razowy na zakwasieChleb żytni razowy na zakwasie

Składniki

  • Kilogram mąki żytniej razowej
  • Łyżeczka soli
  • Któryś z dodatków: czarny kminek, orzechy, śliwki, słonecznik albo to, co ci przyjdzie do głowy.
  • Łyżka oliwy lub oleju, albo jeden ugotowany ziemniak - chleb dłużej zachowuje świeżość
  • Woda

Przepis

Najpierw robimy *zakwas *(albo od kogoś trochę pożyczamy). Kilka łyżek mąki, powiedzmy 3, wsypuję do słoika i zalewam taką samą objętością przegotowanej letniej wody - mieszam. Zakwas tworzy się około 5 dni i dopiero po tym czasie jest gotowy do użycia.

Przepis

Przez kolejne dni, codziennie dosypuję po pół łyżki mąki i dolewam troszkę wody. Po upieczeniu chleba trzeba zostawić trochę "starego" zakwasu przechowując go w lodówce. Ważne żeby przed kolejnym wypiekiem wyjąć wcześniej (dzień lub dwa ) nasz zakwas z lodówki i trochę go dokarmić mąką aby nabrał mocy. Można też schować do lodówki kulkę zaczynu ( tego ciasta z pierwszej fazy wyrastania kiedy bąbelkuje) i obudzić go dosypując mąki rozrobionej w wodzie.

Przepis

Przygotowanie zaczynu: Na dzień przed wypiekiem 12-14 godzin robimy zaczyn, łącząc połowę mąki przeznaczonej na chleb, z zakwasem. Wcześniej należy tę mąkę zaparzyć, zalewając ją po prostu wrzątkiem. Kiedy całość wystygnie wlewamy zakwas do mąki i mieszamy parę minut - w razie potrzeby dolewamy wodę, aby masa miała konsystencję ciasta na placki kartoflane.

Przepis

Następnego dnia kiedy jest już wyrośnięte i widać wydostające się z niego pęcherzyki powietrza, dokładamy resztę mąki i mieszamy całość dodając sól, wodę, kminek ( można użyć serwatki ) i olej, czy też ziemniaki.

Przepis

Ciasto na chleb powinno być dosyć plastyczne niezbyt suche, ale też nie za rzadkie). Nawet, jeśli przesadzimy w tę czy inną stronę - to chleb i tak powinien się udać.

Przepis

Wkładamy nasze dzieło do foremki (posypanej mąką ) do około 3/4 wysokości i znów czekamy na to aby nam całość "ruszyła". Ciasto w formie powinno wyrosnąć wypełniając ją w całości. Czas wyrastania od 2 do nawet 6 godzin. Zależy to od temperatury otoczenia i "mocy" zaczynu.

Przepis

Pieczenie: Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i czekam około 1 godziny. W zależności o piekarnika w jakim pieczemy, czas może się wahać w jedną lub drugą stronę i w związku z tym proponuję użyć patyczka i nakłuć chleb żeby się przekonać czy jest już upieczony.

Przepis

W razie wątpliwości służę radą http://ekochlebek.blox.pl/html

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle