Trwa ładowanie...
d78rb5p
d78rb5p

Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty

Przepis

Nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba ze świeżym masłem. Dobrze wypieczony chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem zamieni każdy posiłek w prawdziwą ucztę. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek i czarnego pieprzu chleb zyskuje wyjątkowy aromat i smak. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

5.0
(1 głos)
Oceń:
d78rb5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty
Moniki Smakołyki
Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty
Składniki
  • ok. 550 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • mąka do podsypania
Przepis
  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia.
  • Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
  • Z przygotowanego ciasta przygotowujemy dwa chlebki, dowolnego kształtu, oprószamy mąką.
  • Przekładamy na dużą blachę od piekarnika, podsypaną mąką.
  • Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) do wyrośnięcia, na ok. 40 min.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 min.
Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d78rb5p

Podziel się opinią

1
1
Share
d78rb5p
d78rb5p

d78rb5p
d78rb5p
d78rb5p