Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty
Nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba ze świeżym masłem. Dobrze wypieczony chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem zamieni każdy posiłek w prawdziwą ucztę. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek i czarnego pieprzu chleb zyskuje wyjątkowy aromat i smak. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- ok. 550 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli do smaku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- mąka do podsypania
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia.
- Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
- Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
- Z przygotowanego ciasta przygotowujemy dwa chlebki, dowolnego kształtu, oprószamy mąką.
- Przekładamy na dużą blachę od piekarnika, podsypaną mąką.
- Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) do wyrośnięcia, na ok. 40 min.
- Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 min.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze