Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty

Nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba ze świeżym masłem. Dobrze wypieczony chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem zamieni każdy posiłek w prawdziwą ucztę. Dzięki dodatkowi oliwy z oliwek i czarnego pieprzu chleb zyskuje wyjątkowy aromat i smak. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Chleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszystyChleb pszenny z oliwą z oliwek. Wyrośnięty i puszysty
Monika Lemko

Składniki

  • ok. 550 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • mąka do podsypania

Przepis

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia.
  • Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
  • Z przygotowanego ciasta przygotowujemy dwa chlebki, dowolnego kształtu, oprószamy mąką.
  • Przekładamy na dużą blachę od piekarnika, podsypaną mąką.
  • Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) do wyrośnięcia, na ok. 40 min.
  • Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 35-40 min.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja