Trwa ładowanie...
d4cve4e
14-12-2022 09:54

Chleb pszenny z maślanką. Miękki w środku, chrupiący na wierzchu

Przepis

Wbrew pozorom upieczenie smacznego domowego chleba nie jest trudnym zadaniem. Wypróbujcie przepis na puszysty pszenny chleb z dodatkiem maślanki. Środek jest miękki, sprężysty i chrupiący, a skórka złocista i chrupiąca. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d4cve4e
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 4 szk. mąki pszennej typ. 650
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ szk. wody letniej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g maślanki
Przepis
  • Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
  • Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
  • Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb pszenny z maślanką. Miękki w środku, chrupiący na wierzchu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
Więcej tematów
d4cve4e