Chleb pszenny z maślanką. Miękki w środku, chrupiący na wierzchu
Wbrew pozorom upieczenie smacznego domowego chleba nie jest trudnym zadaniem. Wypróbujcie przepis na puszysty pszenny chleb z dodatkiem maślanki. Środek jest miękki, sprężysty i chrupiący, a skórka złocista i chrupiąca. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 szk. mąki pszennej typ. 650
- 3 łyżeczki soli
- ½ szk. wody letniej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g maślanki
Przepis
- Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
- Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
- Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl