Chleb pszenny z maślanką. Miękki w środku, chrupiący na wierzchu

Wbrew pozorom upieczenie smacznego domowego chleba nie jest trudnym zadaniem. Wypróbujcie przepis na puszysty pszenny chleb z dodatkiem maślanki. Środek jest miękki, sprężysty i chrupiący, a skórka złocista i chrupiąca. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Chleb pszenny z maślankąChleb pszenny z maślanką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 szk. mąki pszennej typ. 650
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ szk. wody letniej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g maślanki

Przepis

  • Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
  • Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
  • Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja