Chleb pszenny z maślanką. Miękki w środku, chrupiący na wierzchu
Wbrew pozorom upieczenie smacznego domowego chleba nie jest trudnym zadaniem. Wypróbujcie przepis na puszysty pszenny chleb z dodatkiem maślanki. Środek jest miękki, sprężysty i chrupiący, a skórka złocista i chrupiąca. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 szk. mąki pszennej typ. 650
- 3 łyżeczki soli
- ½ szk. wody letniej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g maślanki
- Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
- Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
- Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze