Chiński, polski czy hiszpański? Oto jak kupić wartościowy czosnek

Nie daj się nabrać na tym naturalnym antybiotyku. Oto cechy dobrego czosnku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Nie daj się oszukać

Obraz
© 123RF.COM

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy chętnie sięgamy po czosnek. Ten naturalny antybiotyk sprawdza się w walce z pierwszymi oznakami przeziębienia i jako remedium na różne dolegliwości stosowały go z powodzeniem nasze prababki. To oczywiście doskonały dodatek do rozmaitych dań obiadowych czy przystawek - wzbogaca ich smak i wydobywa ciekawy aromat. Niestety, na polskich straganach czy w sklepach trudno o dobrej jakości, pełne mocy ząbki. Zalewa nas fala główek czosnku z Hiszpanii oraz Chin. Szczególnie ten drugi region wzbudza sporo kontrowersji - nie wiadomo w jakich warunkach jest uprawiany i czy do jego wzrostu nie wykorzystywano szkodliwych "ulepszaczy". Są jednak pewne cechy, po których poznamy, czy konkretny czosnek jest warty zakupu.

/ 5Zalety czosnku polskiego

/ 5Zapach

Obraz
© 123RF.COM

Specjaliści podkreślają, że czosnek chiński jest mniej aromatyczny, a przede wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie obierania i rozdrabniania warzywa. Warkocz prosto z przydomowego ogródka na wsi często sam w sobie wydziela intensywną woń. Chińskie, a także hiszpańskie odmiany zawierają mniej olejków eterycznych i innych cennych substancji, stąd kupując ten produkt warto po prostu powąchać główki.

/ 5Wygląd

Obraz
© 123RF.COM

Czosnek chiński jest w większości przypadków biały - to cecha pożądana przez klientów w Europie. Zazwyczaj są to główki specjalnie wybielane. Polskie odmiany mają lekko różowy lub fioletowy odcień, choć zdarzają się też białe i szare - w ich przypadku kolejnym etapem sprawdzania będzie odpowiedni zapach. Chiński czosnek jest bardzo łatwy w obieraniu, a nasz ma zbite, ciasno ułożone ząbki. Również przechowywany już czosnek można poobserwować - chiński nie kiełkuje, ale za to szybko (zwłaszcza w wyższych temperaturach) pleśnieje. Produkt z Chin jest zazwyczaj dużo większy, czasami potrafi uzyskać gigantyczne rozmiary. Nie warto jednak pokusić się na okazalszą i ładniej wyglądającą główkę.

/ 5Cena i etykiety

Obraz
© 123RF.COM

Mimo że powstaje na Dalekim Wschodzie, transportowany jest do Europy przez pół świata i sprzedawany za pośrednictwem pośredników i hurtowni, chiński czosnek jest tańszy od polskiego. Przez to wypiera z polskich sklepów nasze rodzime produkty. Nie pozostaje nam nic innego, jak dokładnie obserwować główki czy warkocze czosnku, a także dokładnie czytać etykiety pod kątem pochodzenia produktu.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść