Chiński, polski czy hiszpański? Oto jak kupić wartościowy czosnek

Nie daj się nabrać na tym naturalnym antybiotyku. Oto cechy dobrego czosnku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Nie daj się oszukać

Obraz
© 123RF.COM

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy chętnie sięgamy po czosnek. Ten naturalny antybiotyk sprawdza się w walce z pierwszymi oznakami przeziębienia i jako remedium na różne dolegliwości stosowały go z powodzeniem nasze prababki. To oczywiście doskonały dodatek do rozmaitych dań obiadowych czy przystawek - wzbogaca ich smak i wydobywa ciekawy aromat. Niestety, na polskich straganach czy w sklepach trudno o dobrej jakości, pełne mocy ząbki. Zalewa nas fala główek czosnku z Hiszpanii oraz Chin. Szczególnie ten drugi region wzbudza sporo kontrowersji - nie wiadomo w jakich warunkach jest uprawiany i czy do jego wzrostu nie wykorzystywano szkodliwych "ulepszaczy". Są jednak pewne cechy, po których poznamy, czy konkretny czosnek jest warty zakupu.

/ 5Zalety czosnku polskiego

/ 5Zapach

Obraz
© 123RF.COM

Specjaliści podkreślają, że czosnek chiński jest mniej aromatyczny, a przede wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie obierania i rozdrabniania warzywa. Warkocz prosto z przydomowego ogródka na wsi często sam w sobie wydziela intensywną woń. Chińskie, a także hiszpańskie odmiany zawierają mniej olejków eterycznych i innych cennych substancji, stąd kupując ten produkt warto po prostu powąchać główki.

/ 5Wygląd

Obraz
© 123RF.COM

Czosnek chiński jest w większości przypadków biały - to cecha pożądana przez klientów w Europie. Zazwyczaj są to główki specjalnie wybielane. Polskie odmiany mają lekko różowy lub fioletowy odcień, choć zdarzają się też białe i szare - w ich przypadku kolejnym etapem sprawdzania będzie odpowiedni zapach. Chiński czosnek jest bardzo łatwy w obieraniu, a nasz ma zbite, ciasno ułożone ząbki. Również przechowywany już czosnek można poobserwować - chiński nie kiełkuje, ale za to szybko (zwłaszcza w wyższych temperaturach) pleśnieje. Produkt z Chin jest zazwyczaj dużo większy, czasami potrafi uzyskać gigantyczne rozmiary. Nie warto jednak pokusić się na okazalszą i ładniej wyglądającą główkę.

/ 5Cena i etykiety

Obraz
© 123RF.COM

Mimo że powstaje na Dalekim Wschodzie, transportowany jest do Europy przez pół świata i sprzedawany za pośrednictwem pośredników i hurtowni, chiński czosnek jest tańszy od polskiego. Przez to wypiera z polskich sklepów nasze rodzime produkty. Nie pozostaje nam nic innego, jak dokładnie obserwować główki czy warkocze czosnku, a także dokładnie czytać etykiety pod kątem pochodzenia produktu.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany