Chiński, polski czy hiszpański? Oto jak kupić wartościowy czosnek
Nie daj się oszukać
Nie daj się nabrać na tym naturalnym antybiotyku. Oto cechy dobrego czosnku.
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy chętnie sięgamy po czosnek. Ten naturalny antybiotyk sprawdza się w walce z pierwszymi oznakami przeziębienia i jako remedium na różne dolegliwości stosowały go z powodzeniem nasze prababki. To oczywiście doskonały dodatek do rozmaitych dań obiadowych czy przystawek - wzbogaca ich smak i wydobywa ciekawy aromat. Niestety, na polskich straganach czy w sklepach trudno o dobrej jakości, pełne mocy ząbki. Zalewa nas fala główek czosnku z Hiszpanii oraz Chin. Szczególnie ten drugi region wzbudza sporo kontrowersji - nie wiadomo w jakich warunkach jest uprawiany i czy do jego wzrostu nie wykorzystywano szkodliwych "ulepszaczy". Są jednak pewne cechy, po których poznamy, czy konkretny czosnek jest warty zakupu.