Chiński, polski czy hiszpański? Oto jak kupić wartościowy czosnek
Nie daj się nabrać na tym naturalnym antybiotyku. Oto cechy dobrego czosnku.
Nie daj się oszukać
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy chętnie sięgamy po czosnek. Ten naturalny antybiotyk sprawdza się w walce z pierwszymi oznakami przeziębienia i jako remedium na różne dolegliwości stosowały go z powodzeniem nasze prababki. To oczywiście doskonały dodatek do rozmaitych dań obiadowych czy przystawek - wzbogaca ich smak i wydobywa ciekawy aromat. Niestety, na polskich straganach czy w sklepach trudno o dobrej jakości, pełne mocy ząbki. Zalewa nas fala główek czosnku z Hiszpanii oraz Chin. Szczególnie ten drugi region wzbudza sporo kontrowersji - nie wiadomo w jakich warunkach jest uprawiany i czy do jego wzrostu nie wykorzystywano szkodliwych "ulepszaczy". Są jednak pewne cechy, po których poznamy, czy konkretny czosnek jest warty zakupu.
Zalety czosnku polskiego
Zapach
Specjaliści podkreślają, że czosnek chiński jest mniej aromatyczny, a przede wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie obierania i rozdrabniania warzywa. Warkocz prosto z przydomowego ogródka na wsi często sam w sobie wydziela intensywną woń. Chińskie, a także hiszpańskie odmiany zawierają mniej olejków eterycznych i innych cennych substancji, stąd kupując ten produkt warto po prostu powąchać główki.
Wygląd
Czosnek chiński jest w większości przypadków biały - to cecha pożądana przez klientów w Europie. Zazwyczaj są to główki specjalnie wybielane. Polskie odmiany mają lekko różowy lub fioletowy odcień, choć zdarzają się też białe i szare - w ich przypadku kolejnym etapem sprawdzania będzie odpowiedni zapach. Chiński czosnek jest bardzo łatwy w obieraniu, a nasz ma zbite, ciasno ułożone ząbki. Również przechowywany już czosnek można poobserwować - chiński nie kiełkuje, ale za to szybko (zwłaszcza w wyższych temperaturach) pleśnieje. Produkt z Chin jest zazwyczaj dużo większy, czasami potrafi uzyskać gigantyczne rozmiary. Nie warto jednak pokusić się na okazalszą i ładniej wyglądającą główkę.
Cena i etykiety
Mimo że powstaje na Dalekim Wschodzie, transportowany jest do Europy przez pół świata i sprzedawany za pośrednictwem pośredników i hurtowni, chiński czosnek jest tańszy od polskiego. Przez to wypiera z polskich sklepów nasze rodzime produkty. Nie pozostaje nam nic innego, jak dokładnie obserwować główki czy warkocze czosnku, a także dokładnie czytać etykiety pod kątem pochodzenia produktu.