Chiński, polski czy hiszpański? Oto jak kupić wartościowy czosnek

Nie daj się nabrać na tym naturalnym antybiotyku. Oto cechy dobrego czosnku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Nie daj się oszukać

Obraz
© 123RF.COM

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy chętnie sięgamy po czosnek. Ten naturalny antybiotyk sprawdza się w walce z pierwszymi oznakami przeziębienia i jako remedium na różne dolegliwości stosowały go z powodzeniem nasze prababki. To oczywiście doskonały dodatek do rozmaitych dań obiadowych czy przystawek - wzbogaca ich smak i wydobywa ciekawy aromat. Niestety, na polskich straganach czy w sklepach trudno o dobrej jakości, pełne mocy ząbki. Zalewa nas fala główek czosnku z Hiszpanii oraz Chin. Szczególnie ten drugi region wzbudza sporo kontrowersji - nie wiadomo w jakich warunkach jest uprawiany i czy do jego wzrostu nie wykorzystywano szkodliwych "ulepszaczy". Są jednak pewne cechy, po których poznamy, czy konkretny czosnek jest warty zakupu.

/ 5Zalety czosnku polskiego

/ 5Zapach

Obraz
© 123RF.COM

Specjaliści podkreślają, że czosnek chiński jest mniej aromatyczny, a przede wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie obierania i rozdrabniania warzywa. Warkocz prosto z przydomowego ogródka na wsi często sam w sobie wydziela intensywną woń. Chińskie, a także hiszpańskie odmiany zawierają mniej olejków eterycznych i innych cennych substancji, stąd kupując ten produkt warto po prostu powąchać główki.

/ 5Wygląd

Obraz
© 123RF.COM

Czosnek chiński jest w większości przypadków biały - to cecha pożądana przez klientów w Europie. Zazwyczaj są to główki specjalnie wybielane. Polskie odmiany mają lekko różowy lub fioletowy odcień, choć zdarzają się też białe i szare - w ich przypadku kolejnym etapem sprawdzania będzie odpowiedni zapach. Chiński czosnek jest bardzo łatwy w obieraniu, a nasz ma zbite, ciasno ułożone ząbki. Również przechowywany już czosnek można poobserwować - chiński nie kiełkuje, ale za to szybko (zwłaszcza w wyższych temperaturach) pleśnieje. Produkt z Chin jest zazwyczaj dużo większy, czasami potrafi uzyskać gigantyczne rozmiary. Nie warto jednak pokusić się na okazalszą i ładniej wyglądającą główkę.

/ 5Cena i etykiety

Obraz
© 123RF.COM

Mimo że powstaje na Dalekim Wschodzie, transportowany jest do Europy przez pół świata i sprzedawany za pośrednictwem pośredników i hurtowni, chiński czosnek jest tańszy od polskiego. Przez to wypiera z polskich sklepów nasze rodzime produkty. Nie pozostaje nam nic innego, jak dokładnie obserwować główki czy warkocze czosnku, a także dokładnie czytać etykiety pod kątem pochodzenia produktu.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał