Chcesz się cieszyć korzyściami z jedzenia warzyw i owoców? Unikaj tych błędów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym trzeba pamiętać

Obraz
© 123RF

Jesz warzywa i owoce w przekonaniu, że dostarczasz sobie cennych witamin i minerałów oraz dbasz o zdrowie. Tymczasem szereg błędów, które nieświadomie popełniasz, sprawia, że niweczysz zdrowotne walory tych produktów. Sprawdź, czego należy się wystrzegać, jedząc warzywa i owoce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Drobne krojenie warzyw

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że każde pociągnięcie nożem powoduje utraty wartości odżywczych warzyw i owoców? Szczególnie wrażliwa na krojenie jest witamina C, choć nie tylko. Jeśli więc planujesz zrobić sałatkę owocową, zastanów się, czy nie lepiej zjeść owoce osobno, za to w całości.

/ 6Popijanie wodą warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Woda pita w trakcie czy po posiłku złożonym z warzyw utrudnia żołądkowi trawienie, rozrzedzając soki żołądkowe. Dodatkowo nie służy to właściwemu wchłanianiu witamin i mikroelementów z warzyw, które w większości rozpuszczalne są w tłuszczach.

/ 6Zbyt długie gotowanie warzyw

Obraz
© 123RF

Gotowanie do miękkości – ta zasada dotyczy tylko ziemniaków. Pozostałe warzywa najlepiej blanszować, gotować krótko na parze i pamiętać, by były al dente. Długie gotowanie pozbawia warzywa większości dobroczynnych składników – witamin C, A, D czy witamin z grupy B. Co więcej, wciąż za mało jadamy surowych warzyw, a przecież można na zdrowie chrupać surową cukinię, dynię, szparagi, a nawet buraki!

/ 6Rzadko jesz świeże warzywa i owoce

Obraz
© 123RF

Sądzisz, że jesz dużo warzyw i owoców, tymczasem warto rozważyć, jak duży udział w diecie mają puszkowane i suszone owoce, warzywa gotowane, duszone i konserwowe. Pamiętaj, że najzdrowsze i najbardziej dla nas cenne są warzywa i owoce w postaci jak najmniej przetworzonej.

/ 6Obieranie warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Nie tylko pod skórką znajduje się najwięcej witamin, ale także w niej. Dodatkowo to źródło błonnika pokarmowego. Zielone ogórki, jabłka, cukinia czy warzywa korzeniowe warto spożywać ze skórką, tam też znajduje się moc smaku!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa