Chcesz się cieszyć korzyściami z jedzenia warzyw i owoców? Unikaj tych błędów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym trzeba pamiętać

Obraz
© 123RF

Jesz warzywa i owoce w przekonaniu, że dostarczasz sobie cennych witamin i minerałów oraz dbasz o zdrowie. Tymczasem szereg błędów, które nieświadomie popełniasz, sprawia, że niweczysz zdrowotne walory tych produktów. Sprawdź, czego należy się wystrzegać, jedząc warzywa i owoce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Drobne krojenie warzyw

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że każde pociągnięcie nożem powoduje utraty wartości odżywczych warzyw i owoców? Szczególnie wrażliwa na krojenie jest witamina C, choć nie tylko. Jeśli więc planujesz zrobić sałatkę owocową, zastanów się, czy nie lepiej zjeść owoce osobno, za to w całości.

/ 6Popijanie wodą warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Woda pita w trakcie czy po posiłku złożonym z warzyw utrudnia żołądkowi trawienie, rozrzedzając soki żołądkowe. Dodatkowo nie służy to właściwemu wchłanianiu witamin i mikroelementów z warzyw, które w większości rozpuszczalne są w tłuszczach.

/ 6Zbyt długie gotowanie warzyw

Obraz
© 123RF

Gotowanie do miękkości – ta zasada dotyczy tylko ziemniaków. Pozostałe warzywa najlepiej blanszować, gotować krótko na parze i pamiętać, by były al dente. Długie gotowanie pozbawia warzywa większości dobroczynnych składników – witamin C, A, D czy witamin z grupy B. Co więcej, wciąż za mało jadamy surowych warzyw, a przecież można na zdrowie chrupać surową cukinię, dynię, szparagi, a nawet buraki!

/ 6Rzadko jesz świeże warzywa i owoce

Obraz
© 123RF

Sądzisz, że jesz dużo warzyw i owoców, tymczasem warto rozważyć, jak duży udział w diecie mają puszkowane i suszone owoce, warzywa gotowane, duszone i konserwowe. Pamiętaj, że najzdrowsze i najbardziej dla nas cenne są warzywa i owoce w postaci jak najmniej przetworzonej.

/ 6Obieranie warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Nie tylko pod skórką znajduje się najwięcej witamin, ale także w niej. Dodatkowo to źródło błonnika pokarmowego. Zielone ogórki, jabłka, cukinia czy warzywa korzeniowe warto spożywać ze skórką, tam też znajduje się moc smaku!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty