Chcesz się cieszyć korzyściami z jedzenia warzyw i owoców? Unikaj tych błędów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym trzeba pamiętać

Obraz
© 123RF

Jesz warzywa i owoce w przekonaniu, że dostarczasz sobie cennych witamin i minerałów oraz dbasz o zdrowie. Tymczasem szereg błędów, które nieświadomie popełniasz, sprawia, że niweczysz zdrowotne walory tych produktów. Sprawdź, czego należy się wystrzegać, jedząc warzywa i owoce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Drobne krojenie warzyw

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że każde pociągnięcie nożem powoduje utraty wartości odżywczych warzyw i owoców? Szczególnie wrażliwa na krojenie jest witamina C, choć nie tylko. Jeśli więc planujesz zrobić sałatkę owocową, zastanów się, czy nie lepiej zjeść owoce osobno, za to w całości.

/ 6Popijanie wodą warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Woda pita w trakcie czy po posiłku złożonym z warzyw utrudnia żołądkowi trawienie, rozrzedzając soki żołądkowe. Dodatkowo nie służy to właściwemu wchłanianiu witamin i mikroelementów z warzyw, które w większości rozpuszczalne są w tłuszczach.

/ 6Zbyt długie gotowanie warzyw

Obraz
© 123RF

Gotowanie do miękkości – ta zasada dotyczy tylko ziemniaków. Pozostałe warzywa najlepiej blanszować, gotować krótko na parze i pamiętać, by były al dente. Długie gotowanie pozbawia warzywa większości dobroczynnych składników – witamin C, A, D czy witamin z grupy B. Co więcej, wciąż za mało jadamy surowych warzyw, a przecież można na zdrowie chrupać surową cukinię, dynię, szparagi, a nawet buraki!

/ 6Rzadko jesz świeże warzywa i owoce

Obraz
© 123RF

Sądzisz, że jesz dużo warzyw i owoców, tymczasem warto rozważyć, jak duży udział w diecie mają puszkowane i suszone owoce, warzywa gotowane, duszone i konserwowe. Pamiętaj, że najzdrowsze i najbardziej dla nas cenne są warzywa i owoce w postaci jak najmniej przetworzonej.

/ 6Obieranie warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Nie tylko pod skórką znajduje się najwięcej witamin, ale także w niej. Dodatkowo to źródło błonnika pokarmowego. Zielone ogórki, jabłka, cukinia czy warzywa korzeniowe warto spożywać ze skórką, tam też znajduje się moc smaku!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki