Chcesz się cieszyć korzyściami z jedzenia warzyw i owoców? Unikaj tych błędów
O tym trzeba pamiętać
Jesz warzywa i owoce w przekonaniu, że dostarczasz sobie cennych witamin i minerałów oraz dbasz o zdrowie. Tymczasem szereg błędów, które nieświadomie popełniasz, sprawia, że niweczysz zdrowotne walory tych produktów. Sprawdź, czego należy się wystrzegać, jedząc warzywa i owoce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Drobne krojenie warzyw
Czy wiesz, że każde pociągnięcie nożem powoduje utraty wartości odżywczych warzyw i owoców? Szczególnie wrażliwa na krojenie jest witamina C, choć nie tylko. Jeśli więc planujesz zrobić sałatkę owocową, zastanów się, czy nie lepiej zjeść owoce osobno, za to w całości.
Popijanie wodą warzyw i owoców
Woda pita w trakcie czy po posiłku złożonym z warzyw utrudnia żołądkowi trawienie, rozrzedzając soki żołądkowe. Dodatkowo nie służy to właściwemu wchłanianiu witamin i mikroelementów z warzyw, które w większości rozpuszczalne są w tłuszczach.
Zbyt długie gotowanie warzyw
Gotowanie do miękkości – ta zasada dotyczy tylko ziemniaków. Pozostałe warzywa najlepiej blanszować, gotować krótko na parze i pamiętać, by były al dente. Długie gotowanie pozbawia warzywa większości dobroczynnych składników – witamin C, A, D czy witamin z grupy B. Co więcej, wciąż za mało jadamy surowych warzyw, a przecież można na zdrowie chrupać surową cukinię, dynię, szparagi, a nawet buraki!
Rzadko jesz świeże warzywa i owoce
Sądzisz, że jesz dużo warzyw i owoców, tymczasem warto rozważyć, jak duży udział w diecie mają puszkowane i suszone owoce, warzywa gotowane, duszone i konserwowe. Pamiętaj, że najzdrowsze i najbardziej dla nas cenne są warzywa i owoce w postaci jak najmniej przetworzonej.
Obieranie warzyw i owoców
Nie tylko pod skórką znajduje się najwięcej witamin, ale także w niej. Dodatkowo to źródło błonnika pokarmowego. Zielone ogórki, jabłka, cukinia czy warzywa korzeniowe warto spożywać ze skórką, tam też znajduje się moc smaku!