Chcesz się cieszyć korzyściami z jedzenia warzyw i owoców? Unikaj tych błędów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym trzeba pamiętać

Obraz
© 123RF

Jesz warzywa i owoce w przekonaniu, że dostarczasz sobie cennych witamin i minerałów oraz dbasz o zdrowie. Tymczasem szereg błędów, które nieświadomie popełniasz, sprawia, że niweczysz zdrowotne walory tych produktów. Sprawdź, czego należy się wystrzegać, jedząc warzywa i owoce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Drobne krojenie warzyw

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że każde pociągnięcie nożem powoduje utraty wartości odżywczych warzyw i owoców? Szczególnie wrażliwa na krojenie jest witamina C, choć nie tylko. Jeśli więc planujesz zrobić sałatkę owocową, zastanów się, czy nie lepiej zjeść owoce osobno, za to w całości.

/ 6Popijanie wodą warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Woda pita w trakcie czy po posiłku złożonym z warzyw utrudnia żołądkowi trawienie, rozrzedzając soki żołądkowe. Dodatkowo nie służy to właściwemu wchłanianiu witamin i mikroelementów z warzyw, które w większości rozpuszczalne są w tłuszczach.

/ 6Zbyt długie gotowanie warzyw

Obraz
© 123RF

Gotowanie do miękkości – ta zasada dotyczy tylko ziemniaków. Pozostałe warzywa najlepiej blanszować, gotować krótko na parze i pamiętać, by były al dente. Długie gotowanie pozbawia warzywa większości dobroczynnych składników – witamin C, A, D czy witamin z grupy B. Co więcej, wciąż za mało jadamy surowych warzyw, a przecież można na zdrowie chrupać surową cukinię, dynię, szparagi, a nawet buraki!

/ 6Rzadko jesz świeże warzywa i owoce

Obraz
© 123RF

Sądzisz, że jesz dużo warzyw i owoców, tymczasem warto rozważyć, jak duży udział w diecie mają puszkowane i suszone owoce, warzywa gotowane, duszone i konserwowe. Pamiętaj, że najzdrowsze i najbardziej dla nas cenne są warzywa i owoce w postaci jak najmniej przetworzonej.

/ 6Obieranie warzyw i owoców

Obraz
© 123RF

Nie tylko pod skórką znajduje się najwięcej witamin, ale także w niej. Dodatkowo to źródło błonnika pokarmowego. Zielone ogórki, jabłka, cukinia czy warzywa korzeniowe warto spożywać ze skórką, tam też znajduje się moc smaku!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje