Carpaccio z pieczonego buraka. Smacznie i prosto
Prosta do przygotowania, ale efektowna i smaczna sałatka z pieczonych buraków. Do tego ser feta, orzechy włoskie i aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek.
Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Składniki na 1 porcję:
- mieszanka sałat – spora garść
- 1 średniej wielkości burak
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
- 50-70 g sera feta
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli
- szczypta grubo mielonego pieprzu
- Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut.
- Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Na talerzyku ułożyć sałatę. Na niej plastry buraka, pokruszony ser i uprażone orzechy.
- Ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.
- Sałatkę skropić sosem.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze