Trwa ładowanie...
d3aeie8
Małgorzata Kijowska

Carpaccio z pieczonego buraka. Smacznie i prosto

Przepis

Prosta do przygotowania, ale efektowna i smaczna sałatka z pieczonych buraków. Do tego ser feta, orzechy włoskie i aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek.
Przepis z bloga "Daylicooking".

d3aeie8
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
sałatka
Źródło: sałatka
Składniki

Składniki na 1 porcję:

  • mieszanka sałat – spora garść
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • 50-70 g sera feta

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
Przepis
  • Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut.
  • Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
  • Na talerzyku ułożyć sałatę. Na niej plastry buraka, pokruszony ser i uprażone orzechy.
  • Ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.
  • Sałatkę skropić sosem.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Carpaccio z pieczonego buraka. Smacznie i prosto
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3aeie8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3aeie8
d3aeie8
d3aeie8
d3aeie8
Więcej tematów
d3aeie8