Carpaccio z pieczonego buraka. Smacznie i prosto
Prosta do przygotowania, ale efektowna i smaczna sałatka z pieczonych buraków. Do tego ser feta, orzechy włoskie i aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek.
Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Sałatki
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki na 1 porcję:
- mieszanka sałat – spora garść
 - 1 średniej wielkości burak
 - 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
 - 50-70 g sera feta
 
Sos:
- 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - szczypta soli
 - szczypta grubo mielonego pieprzu
 
Przepis
- Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut.
 - Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.
 - Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
 - Na talerzyku ułożyć sałatę. Na niej plastry buraka, pokruszony ser i uprażone orzechy.
 - Ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.
 - Sałatkę skropić sosem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl