Carpaccio z pieczonego buraka. Smacznie i prosto
Prosta do przygotowania, ale efektowna i smaczna sałatka z pieczonych buraków. Do tego ser feta, orzechy włoskie i aromatyczny dressing na bazie oliwy z oliwek.
Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na 1 porcję:
- mieszanka sałat – spora garść
- 1 średniej wielkości burak
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
- 50-70 g sera feta
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli
- szczypta grubo mielonego pieprzu
Przepis
- Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut.
- Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Na talerzyku ułożyć sałatę. Na niej plastry buraka, pokruszony ser i uprażone orzechy.
- Ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.
- Sałatkę skropić sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl