Carpaccio z dyni - pyszne, zdrowe i piękne

Carpaccio to tradycyjna potrawa włoska, przygotowywana z bardzo cienko pokrojonej polędwicy wołowej. Dziś jednak, kiedy coraz chętniej przekonujemy się do roślinnych wersji rozmaitych mięsnych dań, ogromną popularność zyskuje carpaccio z warzyw. Najczęściej spotykamy carpaccio z buraków, ale warto też przygotować to danie z dyni.

Carpaccio z dyniCarpaccio z dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Magda Bukowska

Prosta elegancja

Cieniutkie plastry mięsa lub warzyw podane na liściach sałaty, szpinaku, rukoli czy innej ulubionej zieleniny z delikatnym sosem lub tylko skropione cytryną to bardzo proste, ale jednocześnie eleganckie danie. Co ważne, łatwo je przygotować i zrobić wrażenie na gościach.

Przygotowanie tego dania z dyni nie różni się specjalnie od przyrządzenia carpaccio z buraka, trzeba jednak dobrze wybrać warzywo. Przede wszystkim dynia musi być świeża i bez jakichkolwiek uszkodzeń. Na surowo można jeść wiele odmian tego warzywa, najlepiej jednak sprawdzą się: dynia piżmowa, Piena Lunga lub Muscat de Provence.

Najlepsze są młode dynie, które mają bardziej delikatny i słodki miąższ. Starsze dynie, dłużej przechowywane mogą być zbyt twarde i włókniste. Dynia to przecież warzywo, które możemy przechowywać w suchym miejscu bardzo długo. Kiedy mamy już wybraną dynię, czas na przygotowanie naszego dania. Najpierw obieramy warzywo ze skórki. Zdarza się, że skóra jest bardzo twarda, dlatego uważajmy przy obieraniu, by się nie skaleczyć. Obraną dynię kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć w tym celu mandoliny lub elektrycznej krajalnicy. Jeśli nie mamy ani mandoliny, ani krajalnicy, sięgnijmy po bardzo ostry nóż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Carpaccio na tysiąc sposobów

Kiedy mamy już plastry dyni możemy zacząć szaleć. Tylko od naszej inwencji zależy finalny kształt dania. My dziś proponujemy trzy wersje tej potrawy. Na początek dynia z fetą. Pokrojone plasterki dyni układamy na talerzu. Teraz czas na pozostałe składniki.

Dynię skrapiamy lekko oliwą, octem balsamicznym, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na warzywach układamy liście rukoli i pokruszony ser feta. Takie carpaccio najlepiej zjeść od razu.

Świetnie też smakuje połączenie delikatnej dyni i koziego sera. Plasterki dyni skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i wszystko oprószamy pieprzem. Na koniec dynia z mozzarellą i zielonymi listkami.

Pierwszą warstwę stanowią ulubione listki - świetne będzie rukola lub szpinak. Na liściach układamy plastry dyni i równie cienko pokrojone plasterki mozzarelli. Całość polewamy słodko-kwaśnym sosem winegret i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Prosto, pięknie i pysznie!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany