Carpaccio z dyni - pyszne, zdrowe i piękne

Carpaccio to tradycyjna potrawa włoska, przygotowywana z bardzo cienko pokrojonej polędwicy wołowej. Dziś jednak, kiedy coraz chętniej przekonujemy się do roślinnych wersji rozmaitych mięsnych dań, ogromną popularność zyskuje carpaccio z warzyw. Najczęściej spotykamy carpaccio z buraków, ale warto też przygotować to danie z dyni.

Carpaccio z dyniCarpaccio z dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Magda Bukowska

Prosta elegancja

Cieniutkie plastry mięsa lub warzyw podane na liściach sałaty, szpinaku, rukoli czy innej ulubionej zieleniny z delikatnym sosem lub tylko skropione cytryną to bardzo proste, ale jednocześnie eleganckie danie. Co ważne, łatwo je przygotować i zrobić wrażenie na gościach.

Przygotowanie tego dania z dyni nie różni się specjalnie od przyrządzenia carpaccio z buraka, trzeba jednak dobrze wybrać warzywo. Przede wszystkim dynia musi być świeża i bez jakichkolwiek uszkodzeń. Na surowo można jeść wiele odmian tego warzywa, najlepiej jednak sprawdzą się: dynia piżmowa, Piena Lunga lub Muscat de Provence.

Najlepsze są młode dynie, które mają bardziej delikatny i słodki miąższ. Starsze dynie, dłużej przechowywane mogą być zbyt twarde i włókniste. Dynia to przecież warzywo, które możemy przechowywać w suchym miejscu bardzo długo. Kiedy mamy już wybraną dynię, czas na przygotowanie naszego dania. Najpierw obieramy warzywo ze skórki. Zdarza się, że skóra jest bardzo twarda, dlatego uważajmy przy obieraniu, by się nie skaleczyć. Obraną dynię kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć w tym celu mandoliny lub elektrycznej krajalnicy. Jeśli nie mamy ani mandoliny, ani krajalnicy, sięgnijmy po bardzo ostry nóż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Carpaccio na tysiąc sposobów

Kiedy mamy już plastry dyni możemy zacząć szaleć. Tylko od naszej inwencji zależy finalny kształt dania. My dziś proponujemy trzy wersje tej potrawy. Na początek dynia z fetą. Pokrojone plasterki dyni układamy na talerzu. Teraz czas na pozostałe składniki.

Dynię skrapiamy lekko oliwą, octem balsamicznym, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na warzywach układamy liście rukoli i pokruszony ser feta. Takie carpaccio najlepiej zjeść od razu.

Świetnie też smakuje połączenie delikatnej dyni i koziego sera. Plasterki dyni skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i wszystko oprószamy pieprzem. Na koniec dynia z mozzarellą i zielonymi listkami.

Pierwszą warstwę stanowią ulubione listki - świetne będzie rukola lub szpinak. Na liściach układamy plastry dyni i równie cienko pokrojone plasterki mozzarelli. Całość polewamy słodko-kwaśnym sosem winegret i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Prosto, pięknie i pysznie!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane