Carpaccio z dyni - pyszne, zdrowe i piękne
Carpaccio to tradycyjna potrawa włoska, przygotowywana z bardzo cienko pokrojonej polędwicy wołowej. Dziś jednak, kiedy coraz chętniej przekonujemy się do roślinnych wersji rozmaitych mięsnych dań, ogromną popularność zyskuje carpaccio z warzyw. Najczęściej spotykamy carpaccio z buraków, ale warto też przygotować to danie z dyni.
Prosta elegancja
Cieniutkie plastry mięsa lub warzyw podane na liściach sałaty, szpinaku, rukoli czy innej ulubionej zieleniny z delikatnym sosem lub tylko skropione cytryną to bardzo proste, ale jednocześnie eleganckie danie. Co ważne, łatwo je przygotować i zrobić wrażenie na gościach.
Przygotowanie tego dania z dyni nie różni się specjalnie od przyrządzenia carpaccio z buraka, trzeba jednak dobrze wybrać warzywo. Przede wszystkim dynia musi być świeża i bez jakichkolwiek uszkodzeń. Na surowo można jeść wiele odmian tego warzywa, najlepiej jednak sprawdzą się: dynia piżmowa, Piena Lunga lub Muscat de Provence.
Najlepsze są młode dynie, które mają bardziej delikatny i słodki miąższ. Starsze dynie, dłużej przechowywane mogą być zbyt twarde i włókniste. Dynia to przecież warzywo, które możemy przechowywać w suchym miejscu bardzo długo. Kiedy mamy już wybraną dynię, czas na przygotowanie naszego dania. Najpierw obieramy warzywo ze skórki. Zdarza się, że skóra jest bardzo twarda, dlatego uważajmy przy obieraniu, by się nie skaleczyć. Obraną dynię kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć w tym celu mandoliny lub elektrycznej krajalnicy. Jeśli nie mamy ani mandoliny, ani krajalnicy, sięgnijmy po bardzo ostry nóż.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad
Carpaccio na tysiąc sposobów
Kiedy mamy już plastry dyni możemy zacząć szaleć. Tylko od naszej inwencji zależy finalny kształt dania. My dziś proponujemy trzy wersje tej potrawy. Na początek dynia z fetą. Pokrojone plasterki dyni układamy na talerzu. Teraz czas na pozostałe składniki.
Dynię skrapiamy lekko oliwą, octem balsamicznym, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na warzywach układamy liście rukoli i pokruszony ser feta. Takie carpaccio najlepiej zjeść od razu.
Świetnie też smakuje połączenie delikatnej dyni i koziego sera. Plasterki dyni skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i wszystko oprószamy pieprzem. Na koniec dynia z mozzarellą i zielonymi listkami.
Pierwszą warstwę stanowią ulubione listki - świetne będzie rukola lub szpinak. Na liściach układamy plastry dyni i równie cienko pokrojone plasterki mozzarelli. Całość polewamy słodko-kwaśnym sosem winegret i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Prosto, pięknie i pysznie!