Caponata z Palermo. Z tym przepisem wyjdzie doskonała!

Kto nie spróbował coponatiny z bakłażanów, ten nigdy nie dostąpił przedsionka raju na ziemi, pisał Peter Robb. Caponatą można nazwać warzywny gulasz z Sycylii. Jak się z czasem okazało, caponata to nie tylko jeden przepis: receptury mogą być różne, a to, co je łączy, to bakłażan, który jest podstawą dania. Znam jedną z historii powstania caponaty. Wzięła się ona od nazwy capone – ryby poławianej na Sycylii. Ryby, dodajmy, dostępnej dla bogatszej części mieszkańców. Biedniejsza społeczność musiała zadowolić się potrawką z bakłażana, który miał "zastąpić" w daniu mięso. Bakłażan był bardzo tanim warzywem, w dodatku nieczęsto używanym w kuchni. Jego nazwę można przetłumaczyć dosłownie jako "niezdrowe jabłko", gdyż niegdyś uważano go za niesmaczne i ciężkostrawne warzywo. Najlepsza caponata zawiera w sobie wszystko. Jest odpowiednio tłusta, octowa, słodka i ostra. Osobiście nie spotkałam się z caponatą z dodatkiem rodzynek, ale słyszałam o wersjach z daktylami, cynamonem, a nawet czekoladą lub kakao (arabskie wpływy sycylijskiej kuchni).
Ważne: podczas przygotowywania caponaty należy wcześniej osobno podsmażyć bakłażana. Absolutnie nie wolno wszystkich składników przenieść jednocześnie do jednego garnka. Wyjdzie wtedy żałosna, okropna i niejadalna papka!

Caponata z PalermoCaponata z Palermo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • morze oliwy
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2–3 soczyste pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • słoiczek oliwek (zielonych lub czarnych)
  • słoiczek kaparów
  • 5–6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka listków bazylii
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano (opcjonalnie)

Przepis

  • Bakłażany pokrój w większą kostkę. Obficie posól i zostaw na ręczniku papierowym na około 1 godzinę. Później przykryj bakłażany świeżym ręcznikiem papierowym i odciśnij z wody. Bakłażany w Polsce bywają gorzkie. Nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy przechowywania.
  • Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i usmaż bakłażany na złoto. Wsyp bakłażany do rozgrzanej oliwy i zostaw na min 5 minut. Nie mieszaj. Bakłażany powinny nawet miejscami się przypalić. Przełóż je na talerz. Do rondla wlej sporo oliwy (minimum 1/3 szklanki). Możesz też użyć patelni po smażeniu bakłażanów, jeśli jest wystarczająco duża.
  • Cebulę posiekaj na półksiężyce lub w piórka. Smaż, aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj potarganą w dłoniach bazylię. Dołóż posiekany seler naciowy i smaż chwilę. (W tym momencie możesz też dorzucić ostrą papryczkę). Nad rondlem rozgnieć w dłoniach pomidory, dodaj je do selera i cebuli. Smaż i mieszaj około 7 minut.
  • Wsyp usmażone bakłażany. Wymieszaj. Wrzuć oliwki i kapary.
  • Dolej ocet winny. Jeśli pomidory nie były wystarczająco soczyste, dołóż łyżkę przecieru pomidorowego. Można dodać odrobię cynamonu, ale niekoniecznie. Duś na małym ogniu około 20 minut. Dopraw solą i cukrem.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥