Caponata z Palermo. Z tym przepisem wyjdzie doskonała!

Kto nie spróbował coponatiny z bakłażanów, ten nigdy nie dostąpił przedsionka raju na ziemi, pisał Peter Robb. Caponatą można nazwać warzywny gulasz z Sycylii. Jak się z czasem okazało, caponata to nie tylko jeden przepis: receptury mogą być różne, a to, co je łączy, to bakłażan, który jest podstawą dania. Znam jedną z historii powstania caponaty. Wzięła się ona od nazwy capone – ryby poławianej na Sycylii. Ryby, dodajmy, dostępnej dla bogatszej części mieszkańców. Biedniejsza społeczność musiała zadowolić się potrawką z bakłażana, który miał "zastąpić" w daniu mięso. Bakłażan był bardzo tanim warzywem, w dodatku nieczęsto używanym w kuchni. Jego nazwę można przetłumaczyć dosłownie jako "niezdrowe jabłko", gdyż niegdyś uważano go za niesmaczne i ciężkostrawne warzywo. Najlepsza caponata zawiera w sobie wszystko. Jest odpowiednio tłusta, octowa, słodka i ostra. Osobiście nie spotkałam się z caponatą z dodatkiem rodzynek, ale słyszałam o wersjach z daktylami, cynamonem, a nawet czekoladą lub kakao (arabskie wpływy sycylijskiej kuchni).
Ważne: podczas przygotowywania caponaty należy wcześniej osobno podsmażyć bakłażana. Absolutnie nie wolno wszystkich składników przenieść jednocześnie do jednego garnka. Wyjdzie wtedy żałosna, okropna i niejadalna papka!

Caponata z PalermoCaponata z Palermo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • morze oliwy
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2–3 soczyste pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • słoiczek oliwek (zielonych lub czarnych)
  • słoiczek kaparów
  • 5–6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka listków bazylii
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano (opcjonalnie)

Przepis

  • Bakłażany pokrój w większą kostkę. Obficie posól i zostaw na ręczniku papierowym na około 1 godzinę. Później przykryj bakłażany świeżym ręcznikiem papierowym i odciśnij z wody. Bakłażany w Polsce bywają gorzkie. Nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy przechowywania.
  • Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i usmaż bakłażany na złoto. Wsyp bakłażany do rozgrzanej oliwy i zostaw na min 5 minut. Nie mieszaj. Bakłażany powinny nawet miejscami się przypalić. Przełóż je na talerz. Do rondla wlej sporo oliwy (minimum 1/3 szklanki). Możesz też użyć patelni po smażeniu bakłażanów, jeśli jest wystarczająco duża.
  • Cebulę posiekaj na półksiężyce lub w piórka. Smaż, aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj potarganą w dłoniach bazylię. Dołóż posiekany seler naciowy i smaż chwilę. (W tym momencie możesz też dorzucić ostrą papryczkę). Nad rondlem rozgnieć w dłoniach pomidory, dodaj je do selera i cebuli. Smaż i mieszaj około 7 minut.
  • Wsyp usmażone bakłażany. Wymieszaj. Wrzuć oliwki i kapary.
  • Dolej ocet winny. Jeśli pomidory nie były wystarczająco soczyste, dołóż łyżkę przecieru pomidorowego. Można dodać odrobię cynamonu, ale niekoniecznie. Duś na małym ogniu około 20 minut. Dopraw solą i cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥