Caponata z Palermo. Z tym przepisem wyjdzie doskonała!

Kto nie spróbował coponatiny z bakłażanów, ten nigdy nie dostąpił przedsionka raju na ziemi, pisał Peter Robb. Caponatą można nazwać warzywny gulasz z Sycylii. Jak się z czasem okazało, caponata to nie tylko jeden przepis: receptury mogą być różne, a to, co je łączy, to bakłażan, który jest podstawą dania. Znam jedną z historii powstania caponaty. Wzięła się ona od nazwy capone – ryby poławianej na Sycylii. Ryby, dodajmy, dostępnej dla bogatszej części mieszkańców. Biedniejsza społeczność musiała zadowolić się potrawką z bakłażana, który miał "zastąpić" w daniu mięso. Bakłażan był bardzo tanim warzywem, w dodatku nieczęsto używanym w kuchni. Jego nazwę można przetłumaczyć dosłownie jako "niezdrowe jabłko", gdyż niegdyś uważano go za niesmaczne i ciężkostrawne warzywo. Najlepsza caponata zawiera w sobie wszystko. Jest odpowiednio tłusta, octowa, słodka i ostra. Osobiście nie spotkałam się z caponatą z dodatkiem rodzynek, ale słyszałam o wersjach z daktylami, cynamonem, a nawet czekoladą lub kakao (arabskie wpływy sycylijskiej kuchni).
Ważne: podczas przygotowywania caponaty należy wcześniej osobno podsmażyć bakłażana. Absolutnie nie wolno wszystkich składników przenieść jednocześnie do jednego garnka. Wyjdzie wtedy żałosna, okropna i niejadalna papka!

Caponata z PalermoCaponata z Palermo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • morze oliwy
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2–3 soczyste pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • słoiczek oliwek (zielonych lub czarnych)
  • słoiczek kaparów
  • 5–6 łyżek octu winnego lub jabłkowego
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka listków bazylii
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano (opcjonalnie)

Przepis

  • Bakłażany pokrój w większą kostkę. Obficie posól i zostaw na ręczniku papierowym na około 1 godzinę. Później przykryj bakłażany świeżym ręcznikiem papierowym i odciśnij z wody. Bakłażany w Polsce bywają gorzkie. Nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy przechowywania.
  • Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i usmaż bakłażany na złoto. Wsyp bakłażany do rozgrzanej oliwy i zostaw na min 5 minut. Nie mieszaj. Bakłażany powinny nawet miejscami się przypalić. Przełóż je na talerz. Do rondla wlej sporo oliwy (minimum 1/3 szklanki). Możesz też użyć patelni po smażeniu bakłażanów, jeśli jest wystarczająco duża.
  • Cebulę posiekaj na półksiężyce lub w piórka. Smaż, aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj potarganą w dłoniach bazylię. Dołóż posiekany seler naciowy i smaż chwilę. (W tym momencie możesz też dorzucić ostrą papryczkę). Nad rondlem rozgnieć w dłoniach pomidory, dodaj je do selera i cebuli. Smaż i mieszaj około 7 minut.
  • Wsyp usmażone bakłażany. Wymieszaj. Wrzuć oliwki i kapary.
  • Dolej ocet winny. Jeśli pomidory nie były wystarczająco soczyste, dołóż łyżkę przecieru pomidorowego. Można dodać odrobię cynamonu, ale niekoniecznie. Duś na małym ogniu około 20 minut. Dopraw solą i cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć