Cała prawda o kaloriach

Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej.

Obraz

/ 8Dlaczego jedni tyją, a inni nie?

Obraz
© flickr.com/com/kalandrakas/2.0/at

Okazuje się, że nie zawsze ilość spożywanych kalorii ma wpływ na naszą wagę ciała. Możemy zadręczać się, stosując drastyczne diety i nie osiągnąć efektów. Na to, w jakim tempie tyjemy lub tracimy kilogramy, wpływ mają nie tylko "dobre" lub "złe" kalorie, ale również niektóre warianty genów.

/ 8Po co nam kalorie?

Obraz
© flickr.com/ginnerrobot/2.0/at

Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswajamy przy spożyciu takiego produktu. Energia ta jest wykorzystywana do życia i podjęcia wysiłku fizycznego. Jednak kaloria kalorii nierówna - twierdzą naukowcy i zachęcają do spożywania produktów bogatych w "dobre kalorie". Ale czym w zasadzie są "te dobre kalorie"?

/ 8Dobre kalorie - czy naprawdę istnieją?

Obraz
© flickr.com/ginnerrobot/2.0/at

Dobre kalorie zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu składników odżywczych (mikro- i makroelementów, błonnika pokarmowego, witamin, antyutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych) niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

/ 8Kalorie sobie nierówne

Obraz
© sxc.hu

Wniosek: te same 100 kcal, pochodzące z różnych produktów, może dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych lub też dać nam same substancje energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcz. Właściwa dieta to nie ograniczenie kalorii kosztem wartości odżywczych.

/ 8Kaloryczny mit

Obraz
© archiwum

Niemniej, spożywanie dobrych kalorii nie gwarantuje nam spadku masy ciała, gdyż nasza waga nie zależy tylko od "jakości" spożywanych kalorii. Osoby ze zmutowanym genem FTO konsumują dziennie średnio o 120-290 kalorii więcej niż osoby posiadające niezmienioną wersję genu - donosi pismo "Obesity" powołując się na naukowców z uniwersytetu w Aberdeen.

/ 8Kalorie a geny

Obraz
© flickr.com

Odkrycie szkockich naukowców może przyczynić się do opracowania leków na otyłość. Wyniki tych badań pomagają zrozumieć, dlaczego diety oparte na redukcji kalorii nie przynoszą rezultatów w przypadku wielu osób. Nie uwzględniają bowiem, że nadmierny apetyt jest uwarunkowany genetycznie.

/ 8Czy istnieje zmysł "wyczuwania kalorii"?

Obraz
© wp.pl

Mózg potrafi wyczuwać kaloryczność pokarmów, niezależnie od ich smaku - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Neuron". Autorzy artykułu zaobserwowali, że ten - jak to określają - "szósty zmysł" reagujący na kaloryczność pożywienia pobudza w mózgu tzw. układ nagrody, dzięki któremu odczuwamy przyjemność.

/ 8Czy te badania pomogą?

Obraz
© flickr.com/yumyumbubblegum/2.0/at

Dotychczas wydawało się, że układ ten reaguje głównie na smak pokarmów. Najnowsze odkrycie może pomóc zrozumieć sposób, w jaki mózg kontroluje przyjmowanie pokarmów i masę ciała, a ostatecznie przyczynić się do lepszego poznania mechanizmów rozwoju otyłości, uważają badacze.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii