Cała prawda o kaloriach
Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej.
Dlaczego jedni tyją, a inni nie?
Okazuje się, że nie zawsze ilość spożywanych kalorii ma wpływ na naszą wagę ciała. Możemy zadręczać się, stosując drastyczne diety i nie osiągnąć efektów. Na to, w jakim tempie tyjemy lub tracimy kilogramy, wpływ mają nie tylko "dobre" lub "złe" kalorie, ale również niektóre warianty genów.
Po co nam kalorie?
Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswajamy przy spożyciu takiego produktu. Energia ta jest wykorzystywana do życia i podjęcia wysiłku fizycznego. Jednak kaloria kalorii nierówna - twierdzą naukowcy i zachęcają do spożywania produktów bogatych w "dobre kalorie". Ale czym w zasadzie są "te dobre kalorie"?
Dobre kalorie - czy naprawdę istnieją?
Dobre kalorie zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu składników odżywczych (mikro- i makroelementów, błonnika pokarmowego, witamin, antyutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych) niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Kalorie sobie nierówne
Wniosek: te same 100 kcal, pochodzące z różnych produktów, może dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych lub też dać nam same substancje energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcz. Właściwa dieta to nie ograniczenie kalorii kosztem wartości odżywczych.
Kaloryczny mit
Niemniej, spożywanie dobrych kalorii nie gwarantuje nam spadku masy ciała, gdyż nasza waga nie zależy tylko od "jakości" spożywanych kalorii. Osoby ze zmutowanym genem FTO konsumują dziennie średnio o 120-290 kalorii więcej niż osoby posiadające niezmienioną wersję genu - donosi pismo "Obesity" powołując się na naukowców z uniwersytetu w Aberdeen.
Kalorie a geny
Odkrycie szkockich naukowców może przyczynić się do opracowania leków na otyłość. Wyniki tych badań pomagają zrozumieć, dlaczego diety oparte na redukcji kalorii nie przynoszą rezultatów w przypadku wielu osób. Nie uwzględniają bowiem, że nadmierny apetyt jest uwarunkowany genetycznie.
Czy istnieje zmysł "wyczuwania kalorii"?
Mózg potrafi wyczuwać kaloryczność pokarmów, niezależnie od ich smaku - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Neuron". Autorzy artykułu zaobserwowali, że ten - jak to określają - "szósty zmysł" reagujący na kaloryczność pożywienia pobudza w mózgu tzw. układ nagrody, dzięki któremu odczuwamy przyjemność.
Czy te badania pomogą?
Dotychczas wydawało się, że układ ten reaguje głównie na smak pokarmów. Najnowsze odkrycie może pomóc zrozumieć sposób, w jaki mózg kontroluje przyjmowanie pokarmów i masę ciała, a ostatecznie przyczynić się do lepszego poznania mechanizmów rozwoju otyłości, uważają badacze.