Burrata. Kremowy przysmak z Apulii

Mozzarella to chyba najbardziej znany włoski ser. Podobna do niej burrata jest z kolei mało rozpoznawalna. Wiele na tym tracimy, ponieważ pod tą nazwą kryje się delikatny kremowy ser, obok którego mało kto przechodzi obojętnie.

Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka.
Źródło zdjęć: © 123RF

Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Początkowo przygotowywany był w Apulii, na południu Włoch. Niedawno Komisja Europejska doceniła tradycję jej wykonania przyznając jej Chronione Oznaczenie Geograficzne. Na zewnątrz przypomina dobrze nam znaną mozzarellę. Jednak, po rozcięciu burraty odkryjemy, że kryje się w niej krem z drobnymi kawałkami sera i śmietanki.

Według niektórych źródeł burrata powstała ponad 100 lat temu w Apulii właściwie przypadkiem. W związku ze złymi warunkami atmosferycznymi nie można było dostarczyć mleka do miasta, dlatego zdecydowano się na jego przekształcenie. To może wyjaśniać tajemnicę wyglądu burraty. Przypomina bowiem woreczek, w którym "zapakowany" jest aksamitny krem.

Burratę można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka skropiona oliwą z oliwek lub składnik sałatek. Możemy ją też spotkać z grzankami i warzywami – świeżymy pomidorami lub koprem włoskim. Burrata smakuje wyjątkowo zarówno na zimno, jak i na ciepło. W związku z tym ciekawym rozwiązaniem jest jej zapieczenie w aromatycznym warzywnym sosie. Obecnie burratę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za opakowanie (200 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie