Burrata. Kremowy przysmak z Apulii

Mozzarella to chyba najbardziej znany włoski ser. Podobna do niej burrata jest z kolei mało rozpoznawalna. Wiele na tym tracimy, ponieważ pod tą nazwą kryje się delikatny kremowy ser, obok którego mało kto przechodzi obojętnie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka.
Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. (123RF)
WP

Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Początkowo przygotowywany był w Apulii, na południu Włoch. Niedawno Komisja Europejska doceniła tradycję jej wykonania przyznając jej Chronione Oznaczenie Geograficzne. Na zewnątrz przypomina dobrze nam znaną mozzarellę. Jednak, po rozcięciu burraty odkryjemy, że kryje się w niej krem z drobnymi kawałkami sera i śmietanki.

Według niektórych źródeł burrata powstała ponad 100 lat temu w Apulii właściwie przypadkiem. W związku ze złymi warunkami atmosferycznymi nie można było dostarczyć mleka do miasta, dlatego zdecydowano się na jego przekształcenie. To może wyjaśniać tajemnicę wyglądu burraty. Przypomina bowiem woreczek, w którym "zapakowany" jest aksamitny krem.

WP

Burratę można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka skropiona oliwą z oliwek lub składnik sałatek. Możemy ją też spotkać z grzankami i warzywami – świeżymy pomidorami lub koprem włoskim. Burrata smakuje wyjątkowo zarówno na zimno, jak i na ciepło. W związku z tym ciekawym rozwiązaniem jest jej zapieczenie w aromatycznym warzywnym sosie. Obecnie burratę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za opakowanie (200 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP