Burrata. Kremowy przysmak z Apulii

Mozzarella to chyba najbardziej znany włoski ser. Podobna do niej burrata jest z kolei mało rozpoznawalna. Wiele na tym tracimy, ponieważ pod tą nazwą kryje się delikatny kremowy ser, obok którego mało kto przechodzi obojętnie.

Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka.
Źródło zdjęć: © 123RF

Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Początkowo przygotowywany był w Apulii, na południu Włoch. Niedawno Komisja Europejska doceniła tradycję jej wykonania przyznając jej Chronione Oznaczenie Geograficzne. Na zewnątrz przypomina dobrze nam znaną mozzarellę. Jednak, po rozcięciu burraty odkryjemy, że kryje się w niej krem z drobnymi kawałkami sera i śmietanki.

Według niektórych źródeł burrata powstała ponad 100 lat temu w Apulii właściwie przypadkiem. W związku ze złymi warunkami atmosferycznymi nie można było dostarczyć mleka do miasta, dlatego zdecydowano się na jego przekształcenie. To może wyjaśniać tajemnicę wyglądu burraty. Przypomina bowiem woreczek, w którym "zapakowany" jest aksamitny krem.

Burratę można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka skropiona oliwą z oliwek lub składnik sałatek. Możemy ją też spotkać z grzankami i warzywami – świeżymy pomidorami lub koprem włoskim. Burrata smakuje wyjątkowo zarówno na zimno, jak i na ciepło. W związku z tym ciekawym rozwiązaniem jest jej zapieczenie w aromatycznym warzywnym sosie. Obecnie burratę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za opakowanie (200 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości