Trwa ładowanie...

Burrata. Kremowy przysmak z Apulii

Mozzarella to chyba najbardziej znany włoski ser. Podobna do niej burrata jest z kolei mało rozpoznawalna. Wiele na tym tracimy, ponieważ pod tą nazwą kryje się delikatny kremowy ser, obok którego mało kto przechodzi obojętnie.

Burrata. Kremowy przysmak z ApuliiŹródło: 123RF
dsenbfh
dsenbfh

Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Początkowo przygotowywany był w Apulii, na południu Włoch. Niedawno Komisja Europejska doceniła tradycję jej wykonania przyznając jej Chronione Oznaczenie Geograficzne. Na zewnątrz przypomina dobrze nam znaną mozzarellę. Jednak, po rozcięciu burraty odkryjemy, że kryje się w niej krem z drobnymi kawałkami sera i śmietanki.

Według niektórych źródeł burrata powstała ponad 100 lat temu w Apulii właściwie przypadkiem. W związku ze złymi warunkami atmosferycznymi nie można było dostarczyć mleka do miasta, dlatego zdecydowano się na jego przekształcenie. To może wyjaśniać tajemnicę wyglądu burraty. Przypomina bowiem woreczek, w którym "zapakowany" jest aksamitny krem.

Burratę można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka skropiona oliwą z oliwek lub składnik sałatek. Możemy ją też spotkać z grzankami i warzywami – świeżymy pomidorami lub koprem włoskim. Burrata smakuje wyjątkowo zarówno na zimno, jak i na ciepło. W związku z tym ciekawym rozwiązaniem jest jej zapieczenie w aromatycznym warzywnym sosie. Obecnie burratę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za opakowanie (200 g).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dsenbfh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsenbfh
Więcej tematów