Burrata. Kremowy przysmak z Apulii
Mozzarella to chyba najbardziej znany włoski ser. Podobna do niej burrata jest z kolei mało rozpoznawalna. Wiele na tym tracimy, ponieważ pod tą nazwą kryje się delikatny kremowy ser, obok którego mało kto przechodzi obojętnie.
Burrata to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Początkowo przygotowywany był w Apulii, na południu Włoch. Niedawno Komisja Europejska doceniła tradycję jej wykonania przyznając jej Chronione Oznaczenie Geograficzne. Na zewnątrz przypomina dobrze nam znaną mozzarellę. Jednak, po rozcięciu burraty odkryjemy, że kryje się w niej krem z drobnymi kawałkami sera i śmietanki.
Według niektórych źródeł burrata powstała ponad 100 lat temu w Apulii właściwie przypadkiem. W związku ze złymi warunkami atmosferycznymi nie można było dostarczyć mleka do miasta, dlatego zdecydowano się na jego przekształcenie. To może wyjaśniać tajemnicę wyglądu burraty. Przypomina bowiem woreczek, w którym "zapakowany" jest aksamitny krem.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Burratę można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka skropiona oliwą z oliwek lub składnik sałatek. Możemy ją też spotkać z grzankami i warzywami – świeżymy pomidorami lub koprem włoskim. Burrata smakuje wyjątkowo zarówno na zimno, jak i na ciepło. W związku z tym ciekawym rozwiązaniem jest jej zapieczenie w aromatycznym warzywnym sosie. Obecnie burratę możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 9,99 złotych za opakowanie (200 g).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl