Burgery jagnięce z sałatką z kuskusu, ogórkiem i ziołami
"Te burgery jagnięce z grilla są pełne śródziemnomorskich smaków. Jagnięcina z ostrą papryką, serem feta, ziołami i skórką cytrusową jest naprawdę znakomita! Można zastąpić ją wołowiną, ale moim zdaniem to właśnie młode jagnięce mięso przypomina słoneczne wakacje w Grecji lub Chorwacji" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Na 6 burgerów:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżych liści mięty
- 5- 6 świeżych liści bazylii
- 1 czerwona papryczka jalapeño
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1/2 limonki (cytryny) bio
- 1 szklanka sera feta pokruszonego
Sałatka z kuskusu:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 łyżka oliwy
- 1 zielony ogórek eko
- 1/2 pęczka kopru
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 dymki
- sok i skórka z połowy limonki (cytryny) bio
- sól i pieprz do smaku
Burgery:
- Najpierw odetnij czerwoną łodygę papryki jalapeño, usuń nasiona i odłóż na bok.
- W średniej wielkości misce umieść zmieloną jagnięcinę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
- Bazylię, pietruszkę i miętę, jalapeño, ząbki czosnku i skórkę z 1/2 limonki włóż do kielicha blendera. Zmiksuj za pomocą kilku impulsów, aby je rozdrobnić i dodaj do jagnięciny. Dodaj drobno pokruszoną fetę, wymieszaj i uformuj 6 burgerów.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową, posmaruj oliwą i grilluj burgery przez 3 minuty z jednej strony. Odwróć je i grilluj kolejne 4 minuty pod przykryciem. Odkryj i grilluj jeszcze 1 minutę.
- Zdejmij je z grilla i zostaw, aby mięso odpoczęło przez 10 minut.
Sałatka
- Kuskus wypłucz na sicie, odsącz i przełóż do miski. Zalej wrzątkiem 1/2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodaj oliwę i przykryj.
- Ogórek, dymki, natkę i koper umyj. Ogórek pokrój w kostkę razem ze skórą ( jest eko!), dymkę, natkę i koper posiekaj.
- Wymieszaj kus kus, dodaj ogórek, natkę, koper i skórkę z limonki.
- Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Podawaj z burgerami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl