Buraczki tarte z papryką na zimę
- 3 kg buraków
- 1 kg czerwonej papryki
- ? kg cebuli
- Zalewa:
- ? litra wody
- ? szklanki octu 10%
- ? szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik agnieszka-ucak
Podziel się opinią
Komentarze