Bułki z ziemniakami. Puszyste i zdumiewająco delikatne

Bułeczki ziemniaczane? Tak, to doskonały pomysł na domowe pieczywo. Bułki wychodzą miękkie i delikatne. Wypróbujcie przepis.

Bułki z ziemniakami. Puszyste i zdumiewająco delikatneBułki z ziemniakami. Puszyste i zdumiewająco delikatne
oprac. Katarzyna Gileta

Zaczyn:

  • ok. 200 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru – trzcinowego, buraczanego, kokosowego

Ciasto właściwe:

  • 70 g ugotowanego w skórce skrobiowego ziemniaka, startego na tarce lub przepuszczonego przez praskę
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g tapioki
  • 40 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki gryczanej niepalonej
  • 15 g mąki z ciecierzycy
  • 15 g łuski z babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Polewa:

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki ksylitolu

Przepis

  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier – nie musisz ich odstawiać, wystarczy, że po przemieszaniu usłyszysz, że syczą – to znak ich pracy.
  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, startego ziemniaka, mieszamy.
  • Po brzegu mąk umieszczamy sól, w środek wlewamy wodę z drożdżami, zaczynamy mieszać drewnianą łyżką od środka. Dolewamy olej.
  • Gdy ciasto będzie zwarte, zagniatamy je dłońmi przez kilka minut.
  • Formujemy ciasto w kulę, przykrywamy ścierką, odstawiamy w miejsce bez przeciągu do czasu, aż podwoją swoją objętość.
  • Po tym czasie na posypanym mąką blacie formujemy bułki, nacinamy żyletką w niewielki krzyżyk. Jeżeli chcesz bułeczkę z przedziałkiem, bokiem dłoni zrób głębokie zagłębienie przez środek. Odstawiamy na ok. 30 minut – bułeczki przykrywamy ścierką.
  • Przed pieczeniem bułeczki smarujemy wymieszanymi składnikami polewy.
  • Piekarnik nagrzewamy do ok. 210 stopni C. W tej temperaturze pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.
  • Studzimy na kratce.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru