Bułka tarta – kalorie, jak zrobić, skład, z masłem, co zamiast

Bułka tarta użyta jako składnik panierki powoduje, że smażona potrawa wchłania więcej tłuszczu. Nadaje się do polepszenia konsystencji kotletów mielonych.

Bułka tartaW zdrowej diecie warto ograniczyć stosowanie bułki tartej lub całkiem wykluczyć ją z jadłospisu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Bułka tarta – kalorie

Ile kalorii ma bułka tarta? Jedna łyżka bułki tartej waży około 10 gramów i ma nieco ponad 36 kalorii. Danie w panierce, usmażone na głębokim tłuszczu, może nawet podwoić swoją wartość kaloryczną. Dzieje się tak, ponieważ panierka z bułki tartej wchłania bardzo dużo tłuszczu z patelni. A żeby bułka tarta lepiej przywierała do mięsa, dobrze spełniając swoją rolę, kotleta (z drobiu czy schabu) lub placka ziemniaczanego należy najpierw dodatkowo obtoczyć w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem. Panierka i smażenie w głębokim tłuszczu sprawiają, że danie staje się niestety ciężkostrawne.

Bułka tarta – jak zrobić

Bułkę tartą najbezpieczniej jest robić samemu. Ma się wówczas pewność, co do rodzaju pieczywa, z którego jest produkowana i do jej faktycznej wartości odżywczej. Najzdrowsze są nieoczyszczone i mało oczyszczone ziarna, zawierające więcej błonnika. Dlatego więc warto wykorzystywać do robienia bułki tartej ciemne pieczywo, zwłaszcza bułki grahamki. Podsuszone pieczywo ściera się ostrożnie na drobnych oczkach tarki i przesypuje do szczelnego pojemnika.

Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej

Bułka tarta - skład i zastosowanie

W masowej produkcji bułki tartej często wykorzystuje się tarte bądź mielone chleb, bułki, suchary, biszkopty. Jeśli robi się ją samemu, można uniknąć dodatków konserwantów i polepszaczy smaku. Najlepiej użyć resztek suchego pieczywa, które suszy się samodzielnie i ściera.

Oprócz panierki i zasmażki bułkę tartą wykorzystuje się także do polepszania konsystencji dań. Doskonałym przykładem są pulpety lub kotlety z mięsa mielonego, gdzie bułka tarta jest dosypywana do mięsa, z którego następnie formuje się kotlety. Podczas gotowania bądź duszenia nie wchłoną one tak dużo tłuszczu, jak w trakcie smażenia w panierce.

Bułka tarta z masłem

Zasmażona na złoto bułka tarta z masłem to doskonały dodatek do polewania gotowanego kalafiora, fasolki szparagowej, pierogów, knedli czy klusek. Jak zrobić bułkę tartą z masłem? Wystarczy zaopatrzyć się w niewielki rondelek lub patelnię i na małym gazie powoli rozpuścić masło. Gdy masło stopi się już na klarowną, półpłynną masę, dosypuje się małymi porcjami bułkę tartą, cały czas mieszając. Po kilku minutach uzyskuje się sos o złotawej barwie, który jest aromatyczną zasmażką do potraw. Gorąca bułka tarta z masłem smakuje najlepiej, gdy poleje się nią posiłek tuz przed podaniem.

Bułka tarta – czym zastąpić

W zdrowej diecie warto ograniczyć stosowanie bułki tartej lub całkiem wykluczyć ją z jadłospisu. Czym zastąpić bułkę tartą? Idealnie sprawdzą się zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu płatki owsiane i żytnie. Ponadto warto wypróbować otręby, pestki słonecznika i dyni czy płatki migdałów. Smażenie jest najmniej zdrowym sposobem przygotowywania kotletów w bułce tartej i placków, należy więc powoli rezygnować z niego, a mięso w panierce piec bądź grillować.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm