Bułka tarta – kalorie, jak zrobić, skład, z masłem, co zamiast

Bułka tarta użyta jako składnik panierki powoduje, że smażona potrawa wchłania więcej tłuszczu. Nadaje się do polepszenia konsystencji kotletów mielonych.

Bułka tartaW zdrowej diecie warto ograniczyć stosowanie bułki tartej lub całkiem wykluczyć ją z jadłospisu
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Bułka tarta – kalorie

Ile kalorii ma bułka tarta? Jedna łyżka bułki tartej waży około 10 gramów i ma nieco ponad 36 kalorii. Danie w panierce, usmażone na głębokim tłuszczu, może nawet podwoić swoją wartość kaloryczną. Dzieje się tak, ponieważ panierka z bułki tartej wchłania bardzo dużo tłuszczu z patelni. A żeby bułka tarta lepiej przywierała do mięsa, dobrze spełniając swoją rolę, kotleta (z drobiu czy schabu) lub placka ziemniaczanego należy najpierw dodatkowo obtoczyć w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem. Panierka i smażenie w głębokim tłuszczu sprawiają, że danie staje się niestety ciężkostrawne.

Bułka tarta – jak zrobić

Bułkę tartą najbezpieczniej jest robić samemu. Ma się wówczas pewność, co do rodzaju pieczywa, z którego jest produkowana i do jej faktycznej wartości odżywczej. Najzdrowsze są nieoczyszczone i mało oczyszczone ziarna, zawierające więcej błonnika. Dlatego więc warto wykorzystywać do robienia bułki tartej ciemne pieczywo, zwłaszcza bułki grahamki. Podsuszone pieczywo ściera się ostrożnie na drobnych oczkach tarki i przesypuje do szczelnego pojemnika.

Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej

Bułka tarta - skład i zastosowanie

W masowej produkcji bułki tartej często wykorzystuje się tarte bądź mielone chleb, bułki, suchary, biszkopty. Jeśli robi się ją samemu, można uniknąć dodatków konserwantów i polepszaczy smaku. Najlepiej użyć resztek suchego pieczywa, które suszy się samodzielnie i ściera.

Oprócz panierki i zasmażki bułkę tartą wykorzystuje się także do polepszania konsystencji dań. Doskonałym przykładem są pulpety lub kotlety z mięsa mielonego, gdzie bułka tarta jest dosypywana do mięsa, z którego następnie formuje się kotlety. Podczas gotowania bądź duszenia nie wchłoną one tak dużo tłuszczu, jak w trakcie smażenia w panierce.

Bułka tarta z masłem

Zasmażona na złoto bułka tarta z masłem to doskonały dodatek do polewania gotowanego kalafiora, fasolki szparagowej, pierogów, knedli czy klusek. Jak zrobić bułkę tartą z masłem? Wystarczy zaopatrzyć się w niewielki rondelek lub patelnię i na małym gazie powoli rozpuścić masło. Gdy masło stopi się już na klarowną, półpłynną masę, dosypuje się małymi porcjami bułkę tartą, cały czas mieszając. Po kilku minutach uzyskuje się sos o złotawej barwie, który jest aromatyczną zasmażką do potraw. Gorąca bułka tarta z masłem smakuje najlepiej, gdy poleje się nią posiłek tuz przed podaniem.

Bułka tarta – czym zastąpić

W zdrowej diecie warto ograniczyć stosowanie bułki tartej lub całkiem wykluczyć ją z jadłospisu. Czym zastąpić bułkę tartą? Idealnie sprawdzą się zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu płatki owsiane i żytnie. Ponadto warto wypróbować otręby, pestki słonecznika i dyni czy płatki migdałów. Smażenie jest najmniej zdrowym sposobem przygotowywania kotletów w bułce tartej i placków, należy więc powoli rezygnować z niego, a mięso w panierce piec bądź grillować.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯