Bułeczki śniadaniowe. Jeszcze lepsze niż z piekarni
Przepyszne domowe bułeczki, doskonałe na śniadanie. Przepis jest dziecinnie prosty i, co ważne, dość szybki. Spróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g drożdży
- 5 szklanek mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 białko
Przepis
- Drożdże nastawiamy do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru i szklanką wody).
- Mąkę przesiać przez sito i połączyć ją z resztą składników.
- Po wyrośnięciu drożdży łączymy je z mąką (wymieszaną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10-15 min. i formujemy bułeczki, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
- Tuż przed włożeniem do pieca smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i w końcu wsuwamy je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl