Bułeczki drożdżowe z serem. Mięciutkie i pachnące
Ten smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy, ale też ci starsi. Pyszne ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Miękkie ciasto, delikatne nadzienie, tworzą idealne połączenie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na ciasto:
- 40 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 300 g wody ciepłej
- 10 g cukru waniliowego
Składniki na farsz:
- ½ kg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 150 g rodzynek
- Twaróg kroję w kostkę, przekłam do miski, dodaję skrobię ziemniaczaną, wsypuję cukier, wbijam jajko i ucieram blenderem. Następnie dodaje rodzynki, mieszam delikatnie łyżką i odstawiam na bok.
- Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję rozpuszczone masło. W wodzie rozpuszczam drożdże i wlewam do ciasta. Ciasto wyrabiam i następnie wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję prostokąt 70 cm na 40 cm.
- Nadzienie serowe rozsmarowuję na rozwałkowanym cieście.
- Prostokąt ciasta kroję wzdłuż na dwie równe połowy, następnie każdy kawałek ciasta zwijam w roladę i kroję na 5 cm plastry, tak aby powstało 24 ślimaczków. Ślimaczki układam na blaszce przeciętą stroną do góry.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze