Trwa ładowanie...
d30npbl
15-12-2021 11:07

Bułeczki drożdżowe z serem. Mięciutkie i pachnące

Przepis

Ten smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy, ale też ci starsi. Pyszne ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Miękkie ciasto, delikatne nadzienie, tworzą idealne połączenie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d30npbl
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g wody ciepłej
  • 10 g cukru waniliowego

Składniki na farsz:

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 150 g rodzynek
Przepis
  • Twaróg kroję w kostkę, przekłam do miski, dodaję skrobię ziemniaczaną, wsypuję cukier, wbijam jajko i ucieram blenderem. Następnie dodaje rodzynki, mieszam delikatnie łyżką i odstawiam na bok.
  • Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję rozpuszczone masło. W wodzie rozpuszczam drożdże i wlewam do ciasta. Ciasto wyrabiam i następnie wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję prostokąt 70 cm na 40 cm.
  • Nadzienie serowe rozsmarowuję na rozwałkowanym cieście.
  • Prostokąt ciasta kroję wzdłuż na dwie równe połowy, następnie każdy kawałek ciasta zwijam w roladę i kroję na 5 cm plastry, tak aby powstało 24 ślimaczków. Ślimaczki układam na blaszce przeciętą stroną do góry.
  • Piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bułeczki drożdżowe z serem. Mięciutkie i pachnące
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30npbl
d30npbl
d30npbl
d30npbl
Więcej tematów
d30npbl