ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf

Drożdżowe bułeczki z musem z jabłek. Idealne dla dzieci do szkoły

Przepis

Przepyszne, mięciutkie i puszyste bułeczki z musem jabłkowym są idealne na każdą okazję. Możesz podać je na śniadanie oraz zapakować dziecku do szkoły. Domowym wypiekiem sprawisz pociesze radość. Nie będzie zmuszona do kupowania drożdżówki w sklepiku.

Trwa ładowanie...
ycipk-2k9sjf
Bułeczki drożdżowe z musem z jabłek 123RF
Podziel się
Składniki
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 opak. drożdży suchych instant
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

Mus jabłkowy:

  • 4 jabłka
  • cukier (według uznania)
Przepis

Na początku należy podgrzać mleko, następnie dodać drożdże, cukier łyżeczkę mąki. Całość wymieszać, przykryć i odstawiać do wyrośnięcia.

ycipk-2k9sjf

W kolejnym kroku do miski przesiać mąkę, wbić jajka, wlać olej, wrzucić szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie przykryć i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło. W międzyczasie trzeba przygotować mus. Jabłka należy obrać i pozbawić gniazd nasiennych, po czym pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić owoce, dodać odrobinę wody, ewentualnie cukier i gotować na małym ogniu. Na koniec wszystko zblendować.

Następnie ciasto uwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty.
Nałożyć mus z jabłek i zwinąć rogi do środka. Uformować kulkę. Tak przygotowane bułeczki, posmarować mlekiem. Piec przez 20 minut w 200 stopniach.

Bułeczki najlepiej smakują od razu wyjęte z piekarnika, ale sprawdzą się również na następny dzień na drugie śniadanie dla dziecka w szkole.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf