Drożdżowe bułeczki z musem z jabłek. Idealne dla dzieci do szkoły
Przepyszne, mięciutkie i puszyste bułeczki z musem jabłkowym są idealne na każdą okazję. Możesz podać je na śniadanie oraz zapakować dziecku do szkoły. Domowym wypiekiem sprawisz pociesze radość. Nie będzie zmuszona do kupowania drożdżówki w sklepiku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1 opak. drożdży suchych instant
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju
- szczypta soli
Mus jabłkowy:
- 4 jabłka
- cukier (według uznania)
Na początku należy podgrzać mleko, następnie dodać drożdże, cukier łyżeczkę mąki. Całość wymieszać, przykryć i odstawiać do wyrośnięcia.
W kolejnym kroku do miski przesiać mąkę, wbić jajka, wlać olej, wrzucić szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie przykryć i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło. W międzyczasie trzeba przygotować mus. Jabłka należy obrać i pozbawić gniazd nasiennych, po czym pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić owoce, dodać odrobinę wody, ewentualnie cukier i gotować na małym ogniu. Na koniec wszystko zblendować.
Następnie ciasto uwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty.
Nałożyć mus z jabłek i zwinąć rogi do środka. Uformować kulkę. Tak przygotowane bułeczki, posmarować mlekiem. Piec przez 20 minut w 200 stopniach.
Bułeczki najlepiej smakują od razu wyjęte z piekarnika, ale sprawdzą się również na następny dzień na drugie śniadanie dla dziecka w szkole.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze