Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Budyniowe ciasto z agrestem i beząBudyniowe ciasto z agrestem i bezą
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej

Masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Owoce:

  • 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)

Beza:

  • 4 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Masa budyniowa:

  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
  • Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
  • Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Składanie ciasta:

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
  • Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
  • Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
  • Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
  • Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
  • Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Owoce:

  • Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.

Beza:

  • Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki", patrz.
  • Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę "ponaciągać" łyżką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥