Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Owoce:
- 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)
Beza:
- 4 białka
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Masa budyniowa:
- Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
- Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto:
- Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
- Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
- Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Składanie ciasta:
- Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
- Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
- Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
- Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
- Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
- Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
- Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Owoce:
- Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.
Beza:
- Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
- Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki", patrz.
- Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę "ponaciągać" łyżką.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
- Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
- Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze