Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Budyniowe ciasto z agrestem i beząBudyniowe ciasto z agrestem i bezą
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej

Masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Owoce:

  • 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)

Beza:

  • 4 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Masa budyniowa:

  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
  • Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
  • Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Składanie ciasta:

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
  • Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
  • Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
  • Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
  • Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
  • Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Owoce:

  • Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.

Beza:

  • Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki", patrz.
  • Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę "ponaciągać" łyżką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀