Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Budyniowe ciasto z agrestem i beząBudyniowe ciasto z agrestem i bezą
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej

Masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Owoce:

  • 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)

Beza:

  • 4 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Masa budyniowa:

  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
  • Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
  • Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Składanie ciasta:

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
  • Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
  • Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
  • Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
  • Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
  • Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Owoce:

  • Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.

Beza:

  • Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki", patrz.
  • Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę "ponaciągać" łyżką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie