Trwa ładowanie...
d4gxd2m
d4gxd2m

Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Przepis

Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

2.6
(17 głosów)
Oceń:
d4gxd2m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Mała Cukierenka
Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej

Masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Owoce:

  • 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)

Beza:

  • 4 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Przepis

Masa budyniowa:

  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
  • Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
  • Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Składanie ciasta:

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
  • Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
  • Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
  • Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
  • Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
  • Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Owoce:

  • Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.

Beza:

  • Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki", patrz.
  • Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę "ponaciągać" łyżką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
5
Share
d4gxd2m
d4gxd2m

d4gxd2m
d4gxd2m
d4gxd2m