7 pomysłów na pyszne i zdrowe dania z warzyw
Pieczony kalafior z cykorią i curry
Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn powoli ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.
Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn pozwoli zmienić ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.
Składniki: 1 mały kalafior, 1 cykoria, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kalafiora dzielimy na cząstki i blanszujemy, a następnie odcedzonego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną na kawałki cykorię (bez głąba) i doprawiamy przyprawami - możliwie z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.