7 pomysłów na pyszne i zdrowe dania z warzyw
Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn powoli ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.
Pieczony kalafior z cykorią i curry
Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn pozwoli zmienić ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.
Składniki: 1 mały kalafior, 1 cykoria, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kalafiora dzielimy na cząstki i blanszujemy, a następnie odcedzonego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną na kawałki cykorię (bez głąba) i doprawiamy przyprawami - możliwie z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.
Frytki z marchewki z jogurtowym dipem
Składniki: 2 średnie marchewki, sól do smaku.
Przygotowanie: marchewki obieramy i kroimy w długie słupki o boku około pół centymetra. Następnie lekko je solimy i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez około 4-5 minut. Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, ale można je także zabrać np. do pracy i chrupać w ciągu dnia. Pasuje do nich dip jogurtowy, czyli jogurt naturalny połączony ze świeżymi ziołami.
Mini pizze z bakłażana
Składniki: 1 duży bakłażan, szczypiorek, ziarna słonecznika, 1/2 szklanki startego, twardego sera żółtego, prażona cebulka (opcjonalnie), sól, pieprz, świeży tymianek.
Przygotowanie: bakłażana razem ze skórką kroimy w grubsze plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie za pomocą ręcznika papierowego zbieramy z niego nadmiar puszczonych soków. Układamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy tymianek, pieprz, ser żółty i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy na ciepło z cebulką i posiekanym szczypiorkiem.
Pieczone pomidorki z czosnkiem
Składniki: garść pomidorków koktajlowych lub daktylowych, mielony czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: pomidorki kroimy na pół, doprawiamy i skrapiamy oliwą. Pieczemy na blasze lub patelni, nadającej się do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Zapiekane brokuły z mozzarellą
Składniki: kilka różyczek brokuła, ser żółty, sól ziołowa do smaku.
Przygotowanie: zblanszowane i odcedzone różyczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie doprawiamy do smaku, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Placuszki z marchewki z ziołami
Składniki: 2 duże marchewki, kawałek selera, 1/2 cebuli, sól, pieprz, jajko, świeża bazylia, jogurt naturalny, awokado, sok z cytryny.
Przygotowanie: na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i selera, cebulę siekamy. Mieszamy je w misce z rozbełtanym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię. Na patelni rozgrzewamy oliwę i za pomocą łyżki formujemy placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dipem z jogurtu naturalnego, zmiksowanego awokado i soku z cytryny, doprawionym pieprzem.
Ziemniaczane łódeczki z tzatzikami
Składniki: kilka podgotowanych ziemniaków, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, 1 duży ogórek, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: pokrojone na łódeczki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie siekamy ogórka i łączymy z jogurtem naturalnym, odrobiną oliwy, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki. Gotowe ziemniaczki podajemy z tzatzikami.