7 pomysłów na pyszne i zdrowe dania z warzyw

Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn powoli ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Pieczony kalafior z cykorią i curry

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn pozwoli zmienić ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.

Składniki: 1 mały kalafior, 1 cykoria, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: kalafiora dzielimy na cząstki i blanszujemy, a następnie odcedzonego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną na kawałki cykorię (bez głąba) i doprawiamy przyprawami - możliwie z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.

/ 7Frytki z marchewki z jogurtowym dipem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średnie marchewki, sól do smaku.

Przygotowanie: marchewki obieramy i kroimy w długie słupki o boku około pół centymetra. Następnie lekko je solimy i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez około 4-5 minut. Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, ale można je także zabrać np. do pracy i chrupać w ciągu dnia. Pasuje do nich dip jogurtowy, czyli jogurt naturalny połączony ze świeżymi ziołami.

/ 7Mini pizze z bakłażana

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 duży bakłażan, szczypiorek, ziarna słonecznika, 1/2 szklanki startego, twardego sera żółtego, prażona cebulka (opcjonalnie), sól, pieprz, świeży tymianek.

Przygotowanie: bakłażana razem ze skórką kroimy w grubsze plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie za pomocą ręcznika papierowego zbieramy z niego nadmiar puszczonych soków. Układamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy tymianek, pieprz, ser żółty i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy na ciepło z cebulką i posiekanym szczypiorkiem.

/ 7Pieczone pomidorki z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: garść pomidorków koktajlowych lub daktylowych, mielony czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: pomidorki kroimy na pół, doprawiamy i skrapiamy oliwą. Pieczemy na blasze lub patelni, nadającej się do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.

/ 7Zapiekane brokuły z mozzarellą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka różyczek brokuła, ser żółty, sól ziołowa do smaku.

Przygotowanie: zblanszowane i odcedzone różyczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie doprawiamy do smaku, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

/ 7Placuszki z marchewki z ziołami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 duże marchewki, kawałek selera, 1/2 cebuli, sól, pieprz, jajko, świeża bazylia, jogurt naturalny, awokado, sok z cytryny.

Przygotowanie: na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i selera, cebulę siekamy. Mieszamy je w misce z rozbełtanym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię. Na patelni rozgrzewamy oliwę i za pomocą łyżki formujemy placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dipem z jogurtu naturalnego, zmiksowanego awokado i soku z cytryny, doprawionym pieprzem.

/ 7Ziemniaczane łódeczki z tzatzikami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka podgotowanych ziemniaków, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, 1 duży ogórek, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: pokrojone na łódeczki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie siekamy ogórka i łączymy z jogurtem naturalnym, odrobiną oliwy, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki. Gotowe ziemniaczki podajemy z tzatzikami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja