7 pomysłów na pyszne i zdrowe dania z warzyw

Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn powoli ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Pieczony kalafior z cykorią i curry

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa wielu osobom kojarzą się z czasem dzieciństwa, mało apetycznymi daniami i prośbami rodziców, aby zjeść jeszcze jedną brukselkę czy kawałek marchewki. Rozmaite przepisy i pomysły na przygotowanie jarzyn pozwoli zmienić ich obraz z przymusowej dawki cennych witamin w pyszną propozycją na obiad, przekąskę lub kolację "na ciepło". Podpowiadamy, jak wykorzystać w kuchni kalafiora, bakłażana, brokuły, pomidorki koktajlowe i inne popularne, a często niedoceniane produkty.

Składniki: 1 mały kalafior, 1 cykoria, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: kalafiora dzielimy na cząstki i blanszujemy, a następnie odcedzonego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną na kawałki cykorię (bez głąba) i doprawiamy przyprawami - możliwie z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.

/ 7Frytki z marchewki z jogurtowym dipem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średnie marchewki, sól do smaku.

Przygotowanie: marchewki obieramy i kroimy w długie słupki o boku około pół centymetra. Następnie lekko je solimy i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku przez około 4-5 minut. Smakują najlepiej od razu po upieczeniu, ale można je także zabrać np. do pracy i chrupać w ciągu dnia. Pasuje do nich dip jogurtowy, czyli jogurt naturalny połączony ze świeżymi ziołami.

/ 7Mini pizze z bakłażana

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 duży bakłażan, szczypiorek, ziarna słonecznika, 1/2 szklanki startego, twardego sera żółtego, prażona cebulka (opcjonalnie), sól, pieprz, świeży tymianek.

Przygotowanie: bakłażana razem ze skórką kroimy w grubsze plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie za pomocą ręcznika papierowego zbieramy z niego nadmiar puszczonych soków. Układamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy tymianek, pieprz, ser żółty i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy na ciepło z cebulką i posiekanym szczypiorkiem.

/ 7Pieczone pomidorki z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: garść pomidorków koktajlowych lub daktylowych, mielony czosnek, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: pomidorki kroimy na pół, doprawiamy i skrapiamy oliwą. Pieczemy na blasze lub patelni, nadającej się do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.

/ 7Zapiekane brokuły z mozzarellą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka różyczek brokuła, ser żółty, sól ziołowa do smaku.

Przygotowanie: zblanszowane i odcedzone różyczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie doprawiamy do smaku, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

/ 7Placuszki z marchewki z ziołami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 duże marchewki, kawałek selera, 1/2 cebuli, sól, pieprz, jajko, świeża bazylia, jogurt naturalny, awokado, sok z cytryny.

Przygotowanie: na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i selera, cebulę siekamy. Mieszamy je w misce z rozbełtanym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię. Na patelni rozgrzewamy oliwę i za pomocą łyżki formujemy placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dipem z jogurtu naturalnego, zmiksowanego awokado i soku z cytryny, doprawionym pieprzem.

/ 7Ziemniaczane łódeczki z tzatzikami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka podgotowanych ziemniaków, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, 1 duży ogórek, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: pokrojone na łódeczki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie siekamy ogórka i łączymy z jogurtem naturalnym, odrobiną oliwy, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki. Gotowe ziemniaczki podajemy z tzatzikami.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców