Brownie z burakami. Pyszne ciasto na słodki podwieczorek
Ciasta z warzywami stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom są o wiele bardziej wartościowe. Na podwieczorek polecamy buraczane brownie. W ogóle nie czuć w nim buraków. Jednak dzięki temu warzywnemu dodatkowi ciasto jest wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach. Wierzch można polać roztopioną czekoladą albo lukrem i posypać orzechami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 szklanka startego buraka,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- 150 g masła,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3 jajka.
W rondelku o grubym dnie roztop masło. Dodaj kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Wsyp cukier. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Do masy czekoladowej wbij jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i buraki. Ciasto wylej do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 30cm i piecz przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także: Przepis na krem czekoladowy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze