Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis

Brioche zachwyci wszystkich miłośników drożdżowego ciasta. To popularna we Francji wypiek, serwowany przede wszystkim na śniadanie. Doskonale smakuje z domową konfiturą, kremem czekoladowym czy miodem. Do tego filiżanka aromatycznej kawy i możemy poczuć się jak w paryskim bistro.

Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepisBrioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 500) 10 g świeżych drożdży
  • 4 g soli
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 50 ml letniego mleka

Dodatkowo:

  • oliwa do wysmarowania miski 1 jajko do posmarowania
  • cukier dekoracyjny (gruba rafinada)

Przepis

  • Drożdże połącz z łyżką mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw na 10 minut.
  • Suche składniki przesyp do dzieży miksera, wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy, jajka i mleko.
  • Wyrabiaj na średnich obrotach ok. 4 minut, co jakiś czas zgarniając skrobką ciasto ze ścianek.
  • Do wyrobionego ciasta dodawaj stopniowo pokrojone masło. Mieszaj kolejne 12–15 minut, do uzyskania sprężystego, gładkiego ciasta.
  • Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i szczelnie przykryte odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to ok. 1,5–2 godzin) lub wstaw do lodówki na całą noc.
  • Wyrośnięte ciasto uformuj w podłużny bochenek. Przenieś do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem keksówki.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Brioche powinna wyrosnąć do wysokości ścianek foremki (czas wyrastania uzależniony jest od temperatury otoczenia).
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wierzch brioche posmaruj lekko ubitym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, aż brioche będzie złotorumiana. Gotową odstaw na kratkę do wystudzenia na 10–15 minut, po czym wyjmij z foremki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja