Trwa ładowanie...
darfvea
15-12-2021 09:52

Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis

Przepis

Brioche zachwyci wszystkich miłośników drożdżowego ciasta. To popularna we Francji wypiek, serwowany przede wszystkim na śniadanie. Doskonale smakuje z domową konfiturą, kremem czekoladowym czy miodem. Do tego filiżanka aromatycznej kawy i możemy poczuć się jak w paryskim bistro.

darfvea
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Fot: © Małgorzata Minta
Składniki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 500) 10 g świeżych drożdży
  • 4 g soli
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 50 ml letniego mleka

Dodatkowo:

  • oliwa do wysmarowania miski 1 jajko do posmarowania
  • cukier dekoracyjny (gruba rafinada)
Przepis
  • Drożdże połącz z łyżką mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw na 10 minut.
  • Suche składniki przesyp do dzieży miksera, wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy, jajka i mleko.
  • Wyrabiaj na średnich obrotach ok. 4 minut, co jakiś czas zgarniając skrobką ciasto ze ścianek.
  • Do wyrobionego ciasta dodawaj stopniowo pokrojone masło. Mieszaj kolejne 12–15 minut, do uzyskania sprężystego, gładkiego ciasta.
  • Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i szczelnie przykryte odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to ok. 1,5–2 godzin) lub wstaw do lodówki na całą noc.
  • Wyrośnięte ciasto uformuj w podłużny bochenek. Przenieś do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem keksówki.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Brioche powinna wyrosnąć do wysokości ścianek foremki (czas wyrastania uzależniony jest od temperatury otoczenia).
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wierzch brioche posmaruj lekko ubitym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, aż brioche będzie złotorumiana. Gotową odstaw na kratkę do wystudzenia na 10–15 minut, po czym wyjmij z foremki.

Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj