Brioche prosto z Bistro Charlotte. Wypróbuj sprawdzony przepis
Brioche zachwyci wszystkich miłośników drożdżowego ciasta. To popularna we Francji wypiek, serwowany przede wszystkim na śniadanie. Doskonale smakuje z domową konfiturą, kremem czekoladowym czy miodem. Do tego filiżanka aromatycznej kawy i możemy poczuć się jak w paryskim bistro.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (typ 500) 10 g świeżych drożdży
- 4 g soli
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 50 ml letniego mleka
Dodatkowo:
- oliwa do wysmarowania miski 1 jajko do posmarowania
- cukier dekoracyjny (gruba rafinada)
- Drożdże połącz z łyżką mleka, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw na 10 minut.
- Suche składniki przesyp do dzieży miksera, wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy, jajka i mleko.
- Wyrabiaj na średnich obrotach ok. 4 minut, co jakiś czas zgarniając skrobką ciasto ze ścianek.
- Do wyrobionego ciasta dodawaj stopniowo pokrojone masło. Mieszaj kolejne 12–15 minut, do uzyskania sprężystego, gładkiego ciasta.
- Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i szczelnie przykryte odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to ok. 1,5–2 godzin) lub wstaw do lodówki na całą noc.
- Wyrośnięte ciasto uformuj w podłużny bochenek. Przenieś do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem keksówki.
- Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Brioche powinna wyrosnąć do wysokości ścianek foremki (czas wyrastania uzależniony jest od temperatury otoczenia).
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wierzch brioche posmaruj lekko ubitym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, aż brioche będzie złotorumiana. Gotową odstaw na kratkę do wystudzenia na 10–15 minut, po czym wyjmij z foremki.
Przepis pochodzi z książki Ewy Dobak i Justyny Kosmali "Francuskie przepisy z bistro Charlotte"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze