Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi

Wołowina po burgundzku to idealne rozwiązanie, gdy chcemy – albo musimy – podać kolację dla wielu osób, a jednocześnie nie chcemy spędzić wieczoru w kuchni. Danie robi się właściwie samo w żeliwnym garnku w piekarniku. Przyrządzona w ten sposób długo duszona w winie wołowina jest krucha i soczysta, a najlepiej smakuje z maślanym purée lub po prostu z kawałkami bagietki.

Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koiBœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 kg rozbratla wołowego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej cabernet sauvignon)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 g miodu lipowego
  • ¼ pora (ok. 30 g)
  • 1 obrana średnia biała cebula
  • 1 obrana średnia marchewka
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka świeżych igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła

Przepis

  • Rozbratel oczyść z błon i przerostów. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodawaj mięso małymi partiami i smaż, aż uzyska złoty kolor, a następnie przekładaj do głębokiego żaroodpornego naczynia.
  • Piekarnik rozgrzej do 185 st. C. Warzywa pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Pozostałe składniki wymieszaj z pokrojonymi warzywami, a całość dodaj do usmażonego mięsa, przykryj i wstaw do piekarnika.
  • Zapiekaj ok. 2 godzin, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Po tym czasie odlej szklankę soku spod mięsa.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj sos z mięsa i podgrzewaj do zgęstnienia. Wlej z powrotem do naczynia i wymieszaj.
  • Podawaj z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem