Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi

Wołowina po burgundzku to idealne rozwiązanie, gdy chcemy – albo musimy – podać kolację dla wielu osób, a jednocześnie nie chcemy spędzić wieczoru w kuchni. Danie robi się właściwie samo w żeliwnym garnku w piekarniku. Przyrządzona w ten sposób długo duszona w winie wołowina jest krucha i soczysta, a najlepiej smakuje z maślanym purée lub po prostu z kawałkami bagietki.

Bœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koiBœuf bourguignon. Klasyczny francuski gulasz, który rozgrzewa i koi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 1 kg rozbratla wołowego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej cabernet sauvignon)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 g miodu lipowego
  • ¼ pora (ok. 30 g)
  • 1 obrana średnia biała cebula
  • 1 obrana średnia marchewka
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka świeżych igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła

Przepis

  • Rozbratel oczyść z błon i przerostów. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodawaj mięso małymi partiami i smaż, aż uzyska złoty kolor, a następnie przekładaj do głębokiego żaroodpornego naczynia.
  • Piekarnik rozgrzej do 185 st. C. Warzywa pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Pozostałe składniki wymieszaj z pokrojonymi warzywami, a całość dodaj do usmażonego mięsa, przykryj i wstaw do piekarnika.
  • Zapiekaj ok. 2 godzin, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Po tym czasie odlej szklankę soku spod mięsa.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj sos z mięsa i podgrzewaj do zgęstnienia. Wlej z powrotem do naczynia i wymieszaj.
  • Podawaj z purée ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟