Trwa ładowanie...
d4kne73
02-06-2020 12:16

Błyskawiczne placuszki z truskawkami

Przepis

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek? Te placuszki będą idealnym rozwiązaniem. Są puszyste, wilgotne i miękkie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz miksera, wszystkie składniki wystarczy wymieszać trzepaczką. Podawaj je z truskawkami, malinami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Do tego cukier puder lub bita śmietana. Palce lizać!

d4kne73
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • laska wanilii,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • truskawki lub inne ulubione owoce,
  • olej do smażenia.
Przepis

1. W dużej misce wymieszaj mokre składniki – jogurt, rozmącone jajka i jogurt.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj trzepaczką, by powstała gładka masa.
3. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Zeskrob ziarenka tępą stroną noża i dodaj je do ciasta na placuszki.
4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, zachowując odstępy, ponieważ placki urosną.
5. Smaż z obu stron na złoty kolor.
6. Podawaj z owocami, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

*Zobaczcie, jak myć owoce: *

Błyskawiczne placuszki z truskawkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kne73
d4kne73
d4kne73
d4kne73
Więcej tematów
d4kne73