Błyskawiczne placuszki z truskawkami
Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek? Te placuszki będą idealnym rozwiązaniem. Są puszyste, wilgotne i miękkie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz miksera, wszystkie składniki wystarczy wymieszać trzepaczką. Podawaj je z truskawkami, malinami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Do tego cukier puder lub bita śmietana. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 250 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- laska wanilii,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- truskawki lub inne ulubione owoce,
- olej do smażenia.
1. W dużej misce wymieszaj mokre składniki – jogurt, rozmącone jajka i jogurt.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj trzepaczką, by powstała gładka masa.
3. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Zeskrob ziarenka tępą stroną noża i dodaj je do ciasta na placuszki.
4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, zachowując odstępy, ponieważ placki urosną.
5. Smaż z obu stron na złoty kolor.
6. Podawaj z owocami, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
*Zobaczcie, jak myć owoce: *
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze