Błyskawiczne placuszki z truskawkami

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek? Te placuszki będą idealnym rozwiązaniem. Są puszyste, wilgotne i miękkie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz miksera, wszystkie składniki wystarczy wymieszać trzepaczką. Podawaj je z truskawkami, malinami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Do tego cukier puder lub bita śmietana. Palce lizać!

Błyskawiczne placuszki z truskawkamiBłyskawiczne placuszki z truskawkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • laska wanilii,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • truskawki lub inne ulubione owoce,
  • olej do smażenia.

Przepis

1. W dużej misce wymieszaj mokre składniki – jogurt, rozmącone jajka i jogurt.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj trzepaczką, by powstała gładka masa.
3. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Zeskrob ziarenka tępą stroną noża i dodaj je do ciasta na placuszki.
4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, zachowując odstępy, ponieważ placki urosną.
5. Smaż z obu stron na złoty kolor.
6. Podawaj z owocami, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw