Blok czekoladowy. Hit minionej epoki

W czasach, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, panie domu prześcigały się w wymyślaniu przepisów na coś z niczego. tak właśnie powstał pomysł na blok czekoladowy. Ewa Wachowicz proponuje swoją recepturę na ten klasyk PRL-u.

Blok czekoladowy. Hit minionej epokiBlok czekoladowy. Hit minionej epoki
Ewa Wachowicz

Składniki

  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru albo ksylitolu
  • 200g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zimnego mleka (może być kokosowe albo sojowe)
  • 300 g mleka w proszku
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g herbatników
  • 3 łyżki kandyzowanych owoców
  • 2 andruty

Przepis

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Herbatniki przesiekać. Posiekać około 2/3 orzechów włoskich (ładne połówki orzechów zostawić do dekoracji). Do garnka z wodą wsypać całą szklankę cukru (ew.ksylitolu) i gotować przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, owoce kandyzowane i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Dobrze schłodzić w lodówce. Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce