Blok czekoladowy. Hit minionej epoki

W czasach, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, panie domu prześcigały się w wymyślaniu przepisów na coś z niczego. tak właśnie powstał pomysł na blok czekoladowy. Ewa Wachowicz proponuje swoją recepturę na ten klasyk PRL-u.

Blok czekoladowy. Hit minionej epokiBlok czekoladowy. Hit minionej epoki
Ewa Wachowicz

Składniki

  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru albo ksylitolu
  • 200g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zimnego mleka (może być kokosowe albo sojowe)
  • 300 g mleka w proszku
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g herbatników
  • 3 łyżki kandyzowanych owoców
  • 2 andruty

Przepis

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Herbatniki przesiekać. Posiekać około 2/3 orzechów włoskich (ładne połówki orzechów zostawić do dekoracji). Do garnka z wodą wsypać całą szklankę cukru (ew.ksylitolu) i gotować przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, owoce kandyzowane i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Dobrze schłodzić w lodówce. Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia