Bita śmietana - kiedy szkodzi?
Gorfry, biszkopty, torty czy lody - niemal każdy z nas uwielbia te słodycze. Takie desery dobrze smakują o każdej porze roku. Wyśmienicie komponują się też z bitą śmietaną, która sprawia, że nawet sezonowe owoce w pucharkach stają się wykwintnym daniem. Najlepsza oczywiście jest ta własnoręcznie przygotowana. Coraz częściej jednak używamy śmietany w sprayu lub proszku. Co wiemy o gotowych produktach dostępnych w sklepach?
Domowe sposoby
Przygotowanie bitej śmietany w domu wcale nie jest trudne. Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być mocno schłodzona (prosto z lodówki). Miskę też można przedtem wstawić do chłodziarki. Teraz potrzebujemy już tylko trzepaczki lub miksera z końcówkami do ubijania i do dzieła. Puszystość bitej śmietany zależy od nabitego w nią powietrza podczas. Dlatego jeśli używamy miksera, rozpoczynamy od wolnych obrotów i dopiero później stopniowo je zwiększamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy do niej cukier puder. Trzeba tylko uważać, żeby nie miksować za długo, bo pojawią się grudki tłuszczu i ze śmietany może się zrobić masło. Zresztą, tak jak masło, nie należy ona do produktów dietetycznych.
- Do ubijania stosujemy śmietankę o 30-36 proc. zawartości tłuszczu – mówi Joanna Mrożek, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Należy więc ona do produktów wysokokalorycznych, zawierających w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol - 100g to już ok. 275 kcal. Jest to porcja, którą stosujemy jako dodatek do lodów, gofrów, czy ciast. A to znacznie podnosi kaloryczność deseru. Osoby, które mają problem z nadwagą, nie powinny jadać jej zbyt często albo przynajmniej łączyć ją tylko z owocami czy galaretką. Domowa, spożywana z umiarem, raz na jakiś czas, na pewno nie powinna zaszkodzić.
Jakiej najlepiej używać w kuchni?
Bita śmietana powinna być puszysta, delikatna w smaku i rozpływać się w ustach. Jak uzyskać taki ideał?
- Najlepiej stosować taką, którą sobie własnoręcznie przygotujemy w domu. Oczywiście bardzo ważny jest wybór samej śmietany. Nie powinna ona zawierać wszelkich dodatków do żywności, a więc: zagęstników, stabilizatorów. Polecam w tej sytuacji czytać etykiety – podpowiada Joanna Mrożek.
Wiele gospodyń, podczas przygotowania bitej śmietany dodaje niewielką ilość żelatyny, która zapewnia sprężystość i trwałość.
Czy śmietana w sprayu to też śmietana?
O tym produkcie wiele osób mówi „wariacja śmietanowa”. Za kilka złotych produkt taki dostaniemy obecnie w każdym sklepie spożywczym. Czym się różni od prawdziwej śmietany?
- Śmietana w sprayu powstaje przez wytworzenie emulsji śmietanki i mleka. Zawiera również syrop glukozowy, cukier, emulgatory, stabilizatory, syntetyczne aromaty, gaz nośny i wiele innych zbędnych dodatków, takich jak chociażby: tłuszcz roślinny. Jest więc produktem modyfikowanym, mającym niewiele wspólnego ze śmietaną – mówi dietetyk.
Deserowy proszek
Wiele gospodyń chętnie sięga też po bitą śmietanę instant, czyli w proszku. Przygotowanie deseru z tym specyfikiem wydaje się szybsze i prostsze.
- Śmietana ta jest produktem wysoko przetworzonym przemysłowo. Przygotowana z niewielkiej ilości śmietanki i mleka w proszku, z dodatkiem cukru, syropu glukozowego. Dodatkowo zawiera niebezpieczne utwardzone tłuszcze roślinne trans, mające negatywny wpływ m.in. na nasz układ krążenia, podnoszące poziom złego cholesterolu (LDL) oraz obniżające poziom dobrego (HDL). Nikt z dietetyków nie będzie polecał śmietany w proszku jako zdrowego produktu – informuje Joanna Mrożek.
ml/mmch