WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Bita śmietana - kiedy szkodzi?

Gorfry, biszkopty, torty czy lody - niemal każdy z nas uwielbia te słodycze. Takie desery dobrze smakują o każdej porze roku. Wyśmienicie komponują się też z bitą śmietaną, która sprawia, że nawet sezonowe owoce w pucharkach stają się wykwintnym daniem. Najlepsza oczywiście jest ta własnoręcznie przygotowana. Coraz częściej jednak używamy śmietany w sprayu lub proszku. Co wiemy o gotowych produktach dostępnych w sklepach?

Bita śmietana - kiedy szkodzi?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
8

Domowe sposoby

Przygotowanie bitej śmietany w domu wcale nie jest trudne. Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być mocno schłodzona (prosto z lodówki). Miskę też można przedtem wstawić do chłodziarki. Teraz potrzebujemy już tylko trzepaczki lub miksera z końcówkami do ubijania i do dzieła. Puszystość bitej śmietany zależy od nabitego w nią powietrza podczas. Dlatego jeśli używamy miksera, rozpoczynamy od wolnych obrotów i dopiero później stopniowo je zwiększamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy do niej cukier puder. Trzeba tylko uważać, żeby nie miksować za długo, bo pojawią się grudki tłuszczu i ze śmietany może się zrobić masło. Zresztą, tak jak masło, nie należy ona do produktów dietetycznych.

- Do ubijania stosujemy śmietankę o 30-36 proc. zawartości tłuszczu – mówi Joanna Mrożek, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Należy więc ona do produktów wysokokalorycznych, zawierających w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol - 100g to już ok. 275 kcal. Jest to porcja, którą stosujemy jako dodatek do lodów, gofrów, czy ciast. A to znacznie podnosi kaloryczność deseru. Osoby, które mają problem z nadwagą, nie powinny jadać jej zbyt często albo przynajmniej łączyć ją tylko z owocami czy galaretką. Domowa, spożywana z umiarem, raz na jakiś czas, na pewno nie powinna zaszkodzić.

Jakiej najlepiej używać w kuchni?

Bita śmietana powinna być puszysta, delikatna w smaku i rozpływać się w ustach. Jak uzyskać taki ideał?

- Najlepiej stosować taką, którą sobie własnoręcznie przygotujemy w domu. Oczywiście bardzo ważny jest wybór samej śmietany. Nie powinna ona zawierać wszelkich dodatków do żywności, a więc: zagęstników, stabilizatorów. Polecam w tej sytuacji czytać etykiety – podpowiada Joanna Mrożek.

Wiele gospodyń, podczas przygotowania bitej śmietany dodaje niewielką ilość żelatyny, która zapewnia sprężystość i trwałość.

Czy śmietana w sprayu to też śmietana?

O tym produkcie wiele osób mówi „wariacja śmietanowa”. Za kilka złotych produkt taki dostaniemy obecnie w każdym sklepie spożywczym. Czym się różni od prawdziwej śmietany?

- Śmietana w sprayu powstaje przez wytworzenie emulsji śmietanki i mleka. Zawiera również syrop glukozowy, cukier, emulgatory, stabilizatory, syntetyczne aromaty, gaz nośny i wiele innych zbędnych dodatków, takich jak chociażby: tłuszcz roślinny. Jest więc produktem modyfikowanym, mającym niewiele wspólnego ze śmietaną – mówi dietetyk.

Deserowy proszek

Wiele gospodyń chętnie sięga też po bitą śmietanę instant, czyli w proszku. Przygotowanie deseru z tym specyfikiem wydaje się szybsze i prostsze.

- Śmietana ta jest produktem wysoko przetworzonym przemysłowo. Przygotowana z niewielkiej ilości śmietanki i mleka w proszku, z dodatkiem cukru, syropu glukozowego. Dodatkowo zawiera niebezpieczne utwardzone tłuszcze roślinne trans, mające negatywny wpływ m.in. na nasz układ krążenia, podnoszące poziom złego cholesterolu (LDL) oraz obniżające poziom dobrego (HDL). Nikt z dietetyków nie będzie polecał śmietany w proszku jako zdrowego produktu – informuje Joanna Mrożek.

ml/mmch

Źródło artykułu:
8

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm