Bioaktywne koktajle. Najsmaczniejsze przepisy na śniadanie

Raz senność i zmęczenie, raz przypływ energii z promieniami słońca. Dlatego bioaktywne koktajle to moja propozycja na te trudne dni i na każdy kolejny dzień roku. Wystarczy korzystać z dostępnych surowców w danym sezonie.

Pożywny koktajl to recepta na udany początek dnia
Źródło zdjęć: © 123RF

Co to są bioaktywne koktajle? To napoje powstałe w wyniku miksowania np. owoców z jogurtem, mlekiem, wyciśniętym sokiem, a czasem także z lodem. Z dodatkiem orzechów, zarodków pszennych, otrębów, ze sprawdzonych upraw ekologicznych itp. są wyjątkowo sycące i mogą zastąpić cały posiłek bądź go uzupełniać. Wystarczy korzystać z dostępnych surowców w danym sezonie: soków z regionalnych surowców (jabłek, gruszek, śliwek etc.), warzyw z upraw bio oraz tych, które posiadają europejski znak jakości (AOP I AOG Chroniona Nazwa Pochodzenia) lub zarejestrowanych w sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Będą one doskonałą propozycją na każdy dzień, zarówno te świeże sezonowe (prosto z drzewa, prosto z krzaka), jak i te mrożone. Przy okazji zakupy pomogą w promocji i rozwoju regionów. Mawiam zawsze: "kupuj od sąsiada", bo jak sąsiedzi będą bogaci, to znaczy, że teren, na którym mieszkasz, będzie bogatszy, a pieniądz nie będzie w "cudzych rękach".

Wróćmy do koktajli. Niezwykle cenne dla naszego zdrowia soki, źródło pierwiastków, mikro- i makro elementów oraz witamin poprawią i pomogą utrzymać nasze zdrowie, wzmocnią odporność dorosłych i dzieci, spowolnią efekty starzenia, a organizm zawsze będzie w dobrej formie. Chciałbym zainspirować kilkoma przepisami i zasadami wykonania z wykorzystaniem produktów sezonowych, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Propozycji koktajli jest mnóstwo, zarówno na bazie mleka (urzekające wyrafinowanym smakiem), jak i bezmlecznych, dla tych, dla których spożywanie mleka krowiego nie jest wskazane. Są koktajle na upalne dni i te rozgrzewające zimową porą. Na pewno każdy znajdzie dla siebie inspiracje.

Jakich urządzeń potrzebujemy? To proste: tylko blender (mikser), sokowirówka lub wyciskarka do soku, szkło do podania - ekspozycji (w końcu oczy też kupują). To wszystko! Wystarczy teraz wybrane surowce zmiksować, aż powstanie gładki płyn, przelać do szklanki i koktajl gotowy. Miksowane koktajle na bazie mleka, tzw. "shakes" mleczne, to napoje z pianką o owocowych smakach, które u niejednego mogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Natomiast soki owocowe i frappe to zmiksowane owoce z lodem, które są równie orzeźwiające co krzepiące. W przygotowywaniu trzeba stosować kilka podstawowych zasad: zachować staranność przy wyborze składników, wybierać świeże i umyte warzywa oraz owoce, a jak nie ma sezonu, to mrożone. Warzywa i owoce rozdrabniać tuż przed miksowaniem lub wyciskaniem soku. Jeżeli wykorzystywane są soki kupne, do przygotowania mieszanek trzeba zawsze zwracać uwagę na etykietę, czy nie zawierają konserwantów lub substancji słodzących. I ostatnia rada: wszystkie napoje są najsmaczniejsze, gdy podajemy je natychmiast po przyrządzeniu. Poniżej kilka propozycji przygotowania koktajli. Życzę smakowitości!

Leśny przysmak Borów Tucholskich - aksamitne borówki z orzechami
Objętość ok. 700 ml - porcja dla 2 osób

  • 250 ml jogurtu naturalny BIO
  • 250 ml świeżych lub mrożonych borówek z Borów Tucholskich
  • 250 ml świeżego mleka od zaprzyjaźnionego rolnika
  • 50 g orzechów od zaprzyjaźnionego sąsiada
  • gruba laska wanilii Bourbon z Madagaskaru (bo najlepsze)

Koktajl jest bogatym źródłem antyoksydantów i antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na zdrowie oczu, opóźniają procesy starzenia. Ma niewielką zawartość cukru, dzięki czemu służy diabetykom oraz osobom cierpiącym na kandydozę.

*Morelowo-gruszkowy Starter *

  • Objętość ok. 700 ml- porcja dla 2 osób
  • 250 ml wyciśniętego soku z gruszek bio
  • 50 g moreli - mogą być suszone (zwróć uwagę, aby były bez konserwantów)
  • 1 łyżka nasion słonecznika (koniecznie uprażonych)
  • 1 łyżka migdałów (koniecznie uprażonych)
  • 350 ml mleka 3,2 proc. bio lub od zaprzyjaźnionego rolnika
  • 250 ml jogurtu naturalnego bio

Owoce są bogatym źródłem naturalnych cukrów: fruktozy i glukozy, a dodatek moreli znacząco podnosi wartość energetyczną koktajli. Ziarna słonecznika oraz migdałów zawierają dużo składników mineralnych oraz pożytecznych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Połączenie tłuszczów i cukrów pozwala wolniej i dłużej uwalniać energię, zwłaszcza z suszonej moreli.

Chrupiące musli bananowe z nutką śliwki węgierki z doliny Wisły

  • 250 ml wyciśniętego soku z jabłek A.O.G. lub bio
  • 6 suszonych śliwek węgierek bez pestek
  • 1 banan, najlepiej "baby" bio
  • 50 g musli
  • 250 ml mleka owczego bio
  • 150 ml jogurtu naturalnego z mleka owczego bio
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu (oraz szczypta do dekoracji)

Jest to propozycja dla osób, które jeszcze nie przekonały się do śliwek, a tym bardziej suszonych. Zaskoczenie będzie murowane. Ich dodatek wpłynie korzystnie na jelita, a połączenie z cynamonem pomoże w procesach trawienia, doda smakowitego, a zarazem rozgrzewającego korzennego aromatu. Owcze mleko i jogurt są bogate w wapń i magnez, niezbędne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Ponadto mleko owcze jest łatwiej trawione i tolerowane przez nasz organizm niż mleko krowie. Odmiany "jabłka łąckie" charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. górską zieloną nutką, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu.

Skarb Pojezierza Drawskiego - energetyczny wzmacniacz dnia

  • 2 banany bio
  • 300 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżka miodu Drahimskiego A.O.G.

Wyborny napój energetyczny dla ćwiczących aerobik. Banany wzmacniają i błyskawicznie dostarczą energii. 2 banany to 1,5 godzinny wysiłek. Są bogatym źródłem potasu, wpływając na produkcję enzymów, gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi, funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Miód Drahimski A.O.G. – skarb Pojezierza Drawskiego - wyróżnia się wysoką zawartością cukrów oraz pyłku przewodniego, czemu zawdzięcza swój wyrazisty smak.

Koktajl oczyszczająco-regeneracyjny na ciężką głowę po nocnych biesiadach

  • 650 ml soku wyciśniętego z dojrzałych gruszek bio
  • ½ ogórka sałatkowego bio,
  • sok wyciśnięty z 1 małego grejpfruta
  • ok. 5 cm świeżego korzenia imbiru

Każdy organizm odczuwa potrzebę detoksu, nie tylko po hucznych biesiadach. Z pomocą przychodzą w tym koktajlu gruszki o właściwościach oczyszczających. Mają dużo błonnika, który wiąże toksyny i ułatwia ich usuwanie. Ogórek natomiast jest jednym z najlepszych naturalnych diuretyków. Taka kombinacja usuwa toksyny z organizmu, grejpfrut zaś pomoże zniwelować skutki nocnej biesiady, a imbir orzeźwi zmysły, wpływając na węch i smak.

Uwodzicielski koktajl dla dwojga serc

  • 1 banan bio
  • 1 świeże, dojrzałe mango
  • 200 ml soku z czarnej porzeczki
  • 2-3 krople ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru

Banana i mango należy zmiksować z sokiem z czarnej porzeczki. Dodać 2-3 krople ekstraktu z wanilii. Pasuje do kąpieli przy zapalonych świecach, podgrzewając nastrój.

Dobrze rozpoczęty poranek

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 obrane kiwi do dekoracji i smaku
  • 1 banan bio
  • 2-3 łyżek mrożonych jagód leśnych (do smaku) z Borów Tucholskich
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • ½ łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki zarodków pszennych (świeżych)
  • 1 łyżka miodu do smaku
  • ¼ szklanki mleka 3,2 proc. od zaprzyjaźnionego rolnika

Składniki zmiksować. Kasza to zapomniany wspaniały dodatek odżywczy i oczyszczający. Zawarty w bananie potas reguluje ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę wodną organizmu, a ponadto dostarcza energii z węglowodanów, niezbędnej przed wysiłkiem. Zapomniane i mało stosowane w diecie zarodki pszenne, które zawierają witaminę E, witaminy z grupy B oraz cynk, między innymi poprawią pracę okrężnicy, odżywią skórę, obniżą cholesterol oraz najważniejsze, pobudzą nasz system odpornościowy. Pamiętaj, że zarodki przechowujemy w lodówce. Jagody to bogate źródło antyoksydantów i antocyjanów.

dr Józef Sadkiewicz - adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno-szkoleniowych realizowanych we własnym Instytucie Sadkiewicza – CPKZ, niepublicznej szkole podnoszącej kwalifikacje technologów żywności, kucharzy, myśliwych, piekarzy i nauczycieli.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać