Bioaktywne koktajle. Najsmaczniejsze przepisy na śniadanie
Raz senność i zmęczenie, raz przypływ energii z promieniami słońca. Dlatego bioaktywne koktajle to moja propozycja na te trudne dni i na każdy kolejny dzień roku. Wystarczy korzystać z dostępnych surowców w danym sezonie.
Co to są bioaktywne koktajle? To napoje powstałe w wyniku miksowania np. owoców z jogurtem, mlekiem, wyciśniętym sokiem, a czasem także z lodem. Z dodatkiem orzechów, zarodków pszennych, otrębów, ze sprawdzonych upraw ekologicznych itp. są wyjątkowo sycące i mogą zastąpić cały posiłek bądź go uzupełniać. Wystarczy korzystać z dostępnych surowców w danym sezonie: soków z regionalnych surowców (jabłek, gruszek, śliwek etc.), warzyw z upraw bio oraz tych, które posiadają europejski znak jakości (AOP I AOG Chroniona Nazwa Pochodzenia) lub zarejestrowanych w sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Będą one doskonałą propozycją na każdy dzień, zarówno te świeże sezonowe (prosto z drzewa, prosto z krzaka), jak i te mrożone. Przy okazji zakupy pomogą w promocji i rozwoju regionów. Mawiam zawsze: "kupuj od sąsiada", bo jak sąsiedzi będą bogaci, to znaczy, że teren, na którym mieszkasz, będzie bogatszy, a pieniądz nie będzie w "cudzych rękach".
Wróćmy do koktajli. Niezwykle cenne dla naszego zdrowia soki, źródło pierwiastków, mikro- i makro elementów oraz witamin poprawią i pomogą utrzymać nasze zdrowie, wzmocnią odporność dorosłych i dzieci, spowolnią efekty starzenia, a organizm zawsze będzie w dobrej formie. Chciałbym zainspirować kilkoma przepisami i zasadami wykonania z wykorzystaniem produktów sezonowych, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Propozycji koktajli jest mnóstwo, zarówno na bazie mleka (urzekające wyrafinowanym smakiem), jak i bezmlecznych, dla tych, dla których spożywanie mleka krowiego nie jest wskazane. Są koktajle na upalne dni i te rozgrzewające zimową porą. Na pewno każdy znajdzie dla siebie inspiracje.
Jakich urządzeń potrzebujemy? To proste: tylko blender (mikser), sokowirówka lub wyciskarka do soku, szkło do podania - ekspozycji (w końcu oczy też kupują). To wszystko! Wystarczy teraz wybrane surowce zmiksować, aż powstanie gładki płyn, przelać do szklanki i koktajl gotowy. Miksowane koktajle na bazie mleka, tzw. "shakes" mleczne, to napoje z pianką o owocowych smakach, które u niejednego mogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Natomiast soki owocowe i frappe to zmiksowane owoce z lodem, które są równie orzeźwiające co krzepiące. W przygotowywaniu trzeba stosować kilka podstawowych zasad: zachować staranność przy wyborze składników, wybierać świeże i umyte warzywa oraz owoce, a jak nie ma sezonu, to mrożone. Warzywa i owoce rozdrabniać tuż przed miksowaniem lub wyciskaniem soku. Jeżeli wykorzystywane są soki kupne, do przygotowania mieszanek trzeba zawsze zwracać uwagę na etykietę, czy nie zawierają konserwantów lub substancji słodzących. I ostatnia rada: wszystkie napoje są najsmaczniejsze, gdy podajemy je natychmiast po przyrządzeniu. Poniżej kilka propozycji przygotowania koktajli. Życzę smakowitości!
Leśny przysmak Borów Tucholskich - aksamitne borówki z orzechami
Objętość ok. 700 ml - porcja dla 2 osób
- 250 ml jogurtu naturalny BIO
- 250 ml świeżych lub mrożonych borówek z Borów Tucholskich
- 250 ml świeżego mleka od zaprzyjaźnionego rolnika
- 50 g orzechów od zaprzyjaźnionego sąsiada
- gruba laska wanilii Bourbon z Madagaskaru (bo najlepsze)
Koktajl jest bogatym źródłem antyoksydantów i antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na zdrowie oczu, opóźniają procesy starzenia. Ma niewielką zawartość cukru, dzięki czemu służy diabetykom oraz osobom cierpiącym na kandydozę.
*Morelowo-gruszkowy Starter *
- Objętość ok. 700 ml- porcja dla 2 osób
- 250 ml wyciśniętego soku z gruszek bio
- 50 g moreli - mogą być suszone (zwróć uwagę, aby były bez konserwantów)
- 1 łyżka nasion słonecznika (koniecznie uprażonych)
- 1 łyżka migdałów (koniecznie uprażonych)
- 350 ml mleka 3,2 proc. bio lub od zaprzyjaźnionego rolnika
- 250 ml jogurtu naturalnego bio
Owoce są bogatym źródłem naturalnych cukrów: fruktozy i glukozy, a dodatek moreli znacząco podnosi wartość energetyczną koktajli. Ziarna słonecznika oraz migdałów zawierają dużo składników mineralnych oraz pożytecznych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Połączenie tłuszczów i cukrów pozwala wolniej i dłużej uwalniać energię, zwłaszcza z suszonej moreli.
Chrupiące musli bananowe z nutką śliwki węgierki z doliny Wisły
- 250 ml wyciśniętego soku z jabłek A.O.G. lub bio
- 6 suszonych śliwek węgierek bez pestek
- 1 banan, najlepiej "baby" bio
- 50 g musli
- 250 ml mleka owczego bio
- 150 ml jogurtu naturalnego z mleka owczego bio
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu (oraz szczypta do dekoracji)
Jest to propozycja dla osób, które jeszcze nie przekonały się do śliwek, a tym bardziej suszonych. Zaskoczenie będzie murowane. Ich dodatek wpłynie korzystnie na jelita, a połączenie z cynamonem pomoże w procesach trawienia, doda smakowitego, a zarazem rozgrzewającego korzennego aromatu. Owcze mleko i jogurt są bogate w wapń i magnez, niezbędne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Ponadto mleko owcze jest łatwiej trawione i tolerowane przez nasz organizm niż mleko krowie. Odmiany "jabłka łąckie" charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. górską zieloną nutką, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu.
Skarb Pojezierza Drawskiego - energetyczny wzmacniacz dnia
- 2 banany bio
- 300 ml maślanki naturalnej
- 1 łyżka miodu Drahimskiego A.O.G.
Wyborny napój energetyczny dla ćwiczących aerobik. Banany wzmacniają i błyskawicznie dostarczą energii. 2 banany to 1,5 godzinny wysiłek. Są bogatym źródłem potasu, wpływając na produkcję enzymów, gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi, funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Miód Drahimski A.O.G. – skarb Pojezierza Drawskiego - wyróżnia się wysoką zawartością cukrów oraz pyłku przewodniego, czemu zawdzięcza swój wyrazisty smak.
Koktajl oczyszczająco-regeneracyjny na ciężką głowę po nocnych biesiadach
- 650 ml soku wyciśniętego z dojrzałych gruszek bio
- ½ ogórka sałatkowego bio,
- sok wyciśnięty z 1 małego grejpfruta
- ok. 5 cm świeżego korzenia imbiru
Każdy organizm odczuwa potrzebę detoksu, nie tylko po hucznych biesiadach. Z pomocą przychodzą w tym koktajlu gruszki o właściwościach oczyszczających. Mają dużo błonnika, który wiąże toksyny i ułatwia ich usuwanie. Ogórek natomiast jest jednym z najlepszych naturalnych diuretyków. Taka kombinacja usuwa toksyny z organizmu, grejpfrut zaś pomoże zniwelować skutki nocnej biesiady, a imbir orzeźwi zmysły, wpływając na węch i smak.
Uwodzicielski koktajl dla dwojga serc
- 1 banan bio
- 1 świeże, dojrzałe mango
- 200 ml soku z czarnej porzeczki
- 2-3 krople ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru
Banana i mango należy zmiksować z sokiem z czarnej porzeczki. Dodać 2-3 krople ekstraktu z wanilii. Pasuje do kąpieli przy zapalonych świecach, podgrzewając nastrój.
Dobrze rozpoczęty poranek
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 obrane kiwi do dekoracji i smaku
- 1 banan bio
- 2-3 łyżek mrożonych jagód leśnych (do smaku) z Borów Tucholskich
- 3 łyżki serka mascarpone
- ½ łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki zarodków pszennych (świeżych)
- 1 łyżka miodu do smaku
- ¼ szklanki mleka 3,2 proc. od zaprzyjaźnionego rolnika
Składniki zmiksować. Kasza to zapomniany wspaniały dodatek odżywczy i oczyszczający. Zawarty w bananie potas reguluje ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę wodną organizmu, a ponadto dostarcza energii z węglowodanów, niezbędnej przed wysiłkiem. Zapomniane i mało stosowane w diecie zarodki pszenne, które zawierają witaminę E, witaminy z grupy B oraz cynk, między innymi poprawią pracę okrężnicy, odżywią skórę, obniżą cholesterol oraz najważniejsze, pobudzą nasz system odpornościowy. Pamiętaj, że zarodki przechowujemy w lodówce. Jagody to bogate źródło antyoksydantów i antocyjanów.
dr Józef Sadkiewicz - adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno-szkoleniowych realizowanych we własnym Instytucie Sadkiewicza – CPKZ, niepublicznej szkole podnoszącej kwalifikacje technologów żywności, kucharzy, myśliwych, piekarzy i nauczycieli.