Bigos według Magdy Gessler. Staropolski festiwal smaku

Przepisów na bigos jest ponoć tyle, ile gospodyń przygotowujących tę potrawę. Choć pierwotnie przepis na bigos nie zawierał ani grama kapusty, lecz różne rodzaje mięs, dziś proporcje się odwróciły. Przepis promowany przez słynną restauratorkę jest połączeniem nowych tradycji z upodobaniami naszych przodków.

Bigos według Magdy GesslerBigos według Magdy Gessler
Karolina Rozmus

Składniki

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 200 g poszatkowanej kapusty słodkiej (białej)
  • 2 duże cebule
  • 30 dag mięsa (najlepiej dziczyzny lub wołowiny)
  • 2 nieduże laski kiełbasy z dzika
  • 6-8 śliwek wędzonych
  • 8-10 kapeluszy z suszonych prawdziwków
  • 2-3 łyżki smalcu
  • kawałek słoniny do wyłożenia dna garnka (lub plastry boczku)
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • przyprawy: sól, świeżo młotkowany pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, 4 ziarna jałowca

Przepis

  • Kapustę kiszoną bez płukania posiekać na mniejsze kawałki. Białą kapustę wymieszać z posiekaną cebulą i posolić, a następnie porządnie wygnieść.
  • Śliwki namoczyć, a borowiki obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym zostawić do ostygnięcia. Wywaru z grzybów nie wylewać.
  • Kiełbasę pokroić na grube plastry.
  • Mięso pokroić w dużą kostkę i obsmażyć, wraz z posiekaną drugą cebulą na smalcu, aż się zrumieni. Podlać wodą i gotować, aż nieco zmięknie.
  • Na dno dużego garnka położyć słoninę pokrojoną na kawałki lub grube plastry boczku – zapobiegnie to przypaleniu potrawy. Na to położyć oba rodzaje kapusty, obgotowane mięso, prawdziwki wraz z wywarem, śliwki z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy (poza pieprzem).
  • Składniki zalać czerwonym winem i zagotować. Zdaniem restauratorki taki bigos powinien gotować się z przerwami 3 dni, ale równie dobry będzie po około 3-4 godzinach. W trakcie gotowania może być konieczne uzupełnienie płynów – w zależności od smaku potrawy można dolać kwasu z kapusty kiszonej lub wody.
  • Na krótko przed końcem gotowania do garnka dodać kiełbasę z dzika (można ją wcześniej podsmażyć na smalcu, ale nie jest to konieczne) oraz doprawić sowicie świeżo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu