Bez niej nie ma rosołu. Skąd się wzięła włoszczyzna?

Włoszczyzna to bukiet warzyw, które dodaje się do zup oraz bulionów. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów włoszczyzna jest bardzo zdrowa. Włoszczyzna jest sprzedawana na targach i ryneczkach owocowo-warzywnych. Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny, m.in. por i pietruszkę, można zerwać również w przydomowym ogródku.

włoszczyznaWłoszczyzna to podstawowy składnik bulionu
Źródło zdjęć: © 123RF

Włoszczyzna – jakie warzywa?

W skład włoszczyzny wchodzą:

  • korzeń marchewki,
  • liście selera,
  • korzeń pietruszki,
  • liście pora.

Do tego zestawu można dołączyć również cebulę oraz kapustę włoską. Pęczek włoszczyzny można dostać na targu lub ryneczku. W sklepach dostępna jest również mrożona włoszczyzna oraz włoszczyzna suszona. Przygotowując wywar mięsny, nie możemy zapomnieć o cebuli, którą przypala się nad palnikiem. Dzięki temu, bulion ma wyraźniejszy smak i aromat. Natomiast, do sporządzenia zupy bez dodatku mięsa, warto odrzucić cebulę oraz kapustę.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Włoszczyzna – skąd pochodzi nazwa?

Nazwa "włoszczyzna" pochodzi od mitu, w którym królowa Bona Sforza przywiozła z Włoch pęczek warzyw. Jednak pietruszka oraz marchew były znane w Polsce przed panowaniem Władysława Łokietka. Bona Sforza sprowadziła z ojczyzny por i seler, chociaż istnieją również źródła, które podają, że seler rósł również dziko w Polsce. Poza tym, w czasie jej panowania zostało rozpowszechnione również picie wina, stosowanie korzennych przypraw, a także gotowanie makaronu. Na początku najpopularniejsze były sprowadzone z Włoch galarety, ciastka korzenne oraz pasztety. Natomiast warzywa takie jak: brokuł, koper włoski, kalarepa, karczochy czy szpinak, nie znalazły zastosowania w kuchni.

Włoszczyzna – wartości odżywcze

Ze względu na bogactwo warzyw, które wchodzą w skład bukietu, włoszczyzna jest cennym źródłem witamin i minerałów. Marchewka zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne: fosfor, kobalt, mangan, miedź, sód, potas oraz siarkę. Jest również silnym antyoksydantem, który obniża poziom "złego" cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca.

W skład włoszczyzny wchodzi także korzeń, a czasami również nać pietruszki redukującej stany zapalne oraz działającej moczopędnie. Pietruszka wzmacnia także zęby i kości. Seler wspomaga proces trawienia, obniża ciśnienie tętnicze, a także redukuje ilość toksyn w organizmie. Natomiast por i cebula wzmacniają układ odpornościowy. Poza tym, cebula poprawia trawienie, oczyszcza organizm poprzez działanie bakteriobójcze, poprawia apetyt, a także zmniejsza zawartość cukru we krwi.

Włoszczyzna – zastosowanie w kuchni

Początkowo włoszczyzna była traktowana "po macoszemu". Na warzywach był gotowany bulion, po czym odcedzony bukiet wyrzucano do śmieci lub dodawano do kompostu. Obecnie warzywa są chętnie spożywane, dlatego, że są zdrowe i zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Z gotowanego selera można zrobić sałatkę, a z marchewki puree. Włoszczyzna jest podstawą do przyrządzania wywarów warzywnych, mięsnych, rybnych oraz bulionów. Natomiast wywary są podstawą zup m.in. rosołu, kapuśniaku, zupy ogórkowej oraz pomidorowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇