Trwa ładowanie...

Belgijska czekolada – dlaczego uznawana jest za jedną z najlepszych?

Czekolada gorzka, mleczna, biała, pralinki z rozmaitym nadzieniem, orzechy albo migdały w czekoladzie – od samego myślenia o nich ma się ochotę na więcej. A gdzie powstają najlepsze czekoladki świata? Oczywiście w Belgii! Ale dlaczego właśnie Belgia jest uznawana za stolicę czekolady?

Prawdziwa belgijska czekolada składa się z najwyższej jakości naturalnych składników Prawdziwa belgijska czekolada składa się z najwyższej jakości naturalnych składników Źródło: Adobe Stock
d1u74a4
d1u74a4

Historia belgijskiej czekolady

Czekolada trafiła na kontynent europejski w 1528 roku dzięki hiszpańskiemu konkwistadorowi Hermanowi Cortesowi. Z kolei pierwsze informacje na temat czekolady w Belgii można znaleźć w zapiskach z 1635 roku.

Ogromne znaczenie dla rozwoju prawdziwego czekoladowego imperium w Belgii miało kolonizowanie Afryki za przyczyną króla Leopolda II w drugiej połowie XIX wieku. W ramach tej właśnie kolonizacji plantacja kakaowca w Kongo stała się własnością króla, a co za tym idzie – Belgia zyskała stały dostęp do ziaren kakao. W tamtym okresie stanowiły one bardzo ekskluzywny i drogi surowiec.

Niestety, odkrycie przez Europejczyków plantacji kakaowca w Afryce nie było korzystne dla rdzennych mieszkańców tego kontynentu. Belgowie gnębili ich, wykorzystywali, głodzili i mordowali… U podstaw czekoladowego imperium Belgii leżą więc łzy i krew Kongijczyków.

Cudowne właściwości gorzkiej czekolady. Badacze wreszcie mają dowód

Krótka historia belgijskich pralinek

Chlubą belgijskich cukierników są nie tylko czekolady, ale również pralinki o najróżniejszym nadzieniu. Co ciekawe, do powstania pierwszych pralinek przyczyniła się farmacja.

d1u74a4

Pewien brukselski aptekarz chciał poprawić smak leków produkowanych w jego aptece. Wpadł więc na pomysł, by pokrywać je cienką warstwą czekolady. Jego syn, Jean Neuhaus, postanowił wykorzystać patent ojca, przenosząc go na inny poziom. W 1912 roku zaczął dawać czekoladowe otoczki słodkim kremom: karmelowym, orzechowym, waniliowym. To był strzał w dziesiątkę. W ten właśnie sposób powstały słynne belgijskie praliny.

Do rozpowszechnienia nadziewanych czekoladek przyczyniła się również żona Jeana Neuhausa, która w 1915 roku zaprojektowała ballotin, czyli eleganckie pudełko na pralinki. Opakowania wypełnione po brzegi przepysznymi czekoladkami najpierw zachwyciły Belgów, by z czasem dotrzeć do pozostałych mieszkańców Europy, a w końcu i całego świata.

Wyróżniki belgijskiej czekolady

Prawdziwa belgijska czekolada składa się z najwyższej jakości naturalnych składników, z których podstawę stanowi 100 proc. czyste masło kakaowe. Odpowiednio wyselekcjonowane ziarna kakaowca, tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie i proces produkcji dbający o wszelkie szczegóły to elementy wpływające na wyjątkowy zapach i smak belgijskich czekoladek. Nigdzie indziej nie znajdziemy takich słodkości.

Mają one niezwykle gładką konsystencję, więc nie znajdziemy w nich pęcherzyków powietrza, grudek czy nierówności. Kostka belgijskiej czekolady po położeniu na języku rozpłynie się w ustach powoli i delikatnie, uwalniając swój smak. Niesamowita słodycz łączy się w niej z lekką goryczką i cierpkością ziaren kakaowca.

d1u74a4

Na każdej mniejszej lub większej ulicy w Belgii znajdzie się sklep z czekoladą, który zachwyca swoją unikalnością. Już od wejścia czuć niesamowity zapach, a okazałe wystawy potrafią naprawdę zakręcić w głowie. Każdy, kto odwiedza Belgię, z pewnością przywiezie ze sobą słodkie upominki dla rodziny i przyjaciół. Kupienie opakowania czekoladek belgijskich stanowi wręcz obowiązek każdego turysty.

W Belgii rocznie produkuje się ok. 220 ton czekolady, a każdy mieszkaniec tego kraju zjada średnio aż 8 kg tego produktu rocznie. Belgijscy cukiernicy są znani ze swoich umiejętności na całym świecie. W samej zaś Belgii funkcjonują nawet szkoły, w których można nauczyć się przygotowywania prawdziwej czekolady.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u74a4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u74a4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj