Belgijska czekolada – dlaczego uznawana jest za jedną z najlepszych?

Czekolada gorzka, mleczna, biała, pralinki z rozmaitym nadzieniem, orzechy albo migdały w czekoladzie – od samego myślenia o nich ma się ochotę na więcej. A gdzie powstają najlepsze czekoladki świata? Oczywiście w Belgii! Ale dlaczego właśnie Belgia jest uznawana za stolicę czekolady?

Belgijska czekoladaPrawdziwa belgijska czekolada składa się z najwyższej jakości naturalnych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Historia belgijskiej czekolady

Czekolada trafiła na kontynent europejski w 1528 roku dzięki hiszpańskiemu konkwistadorowi Hermanowi Cortesowi. Z kolei pierwsze informacje na temat czekolady w Belgii można znaleźć w zapiskach z 1635 roku.

Ogromne znaczenie dla rozwoju prawdziwego czekoladowego imperium w Belgii miało kolonizowanie Afryki za przyczyną króla Leopolda II w drugiej połowie XIX wieku. W ramach tej właśnie kolonizacji plantacja kakaowca w Kongo stała się własnością króla, a co za tym idzie – Belgia zyskała stały dostęp do ziaren kakao. W tamtym okresie stanowiły one bardzo ekskluzywny i drogi surowiec.

Niestety, odkrycie przez Europejczyków plantacji kakaowca w Afryce nie było korzystne dla rdzennych mieszkańców tego kontynentu. Belgowie gnębili ich, wykorzystywali, głodzili i mordowali… U podstaw czekoladowego imperium Belgii leżą więc łzy i krew Kongijczyków.

Cudowne właściwości gorzkiej czekolady. Badacze wreszcie mają dowód

Krótka historia belgijskich pralinek

Chlubą belgijskich cukierników są nie tylko czekolady, ale również pralinki o najróżniejszym nadzieniu. Co ciekawe, do powstania pierwszych pralinek przyczyniła się farmacja.

Pewien brukselski aptekarz chciał poprawić smak leków produkowanych w jego aptece. Wpadł więc na pomysł, by pokrywać je cienką warstwą czekolady. Jego syn, Jean Neuhaus, postanowił wykorzystać patent ojca, przenosząc go na inny poziom. W 1912 roku zaczął dawać czekoladowe otoczki słodkim kremom: karmelowym, orzechowym, waniliowym. To był strzał w dziesiątkę. W ten właśnie sposób powstały słynne belgijskie praliny.

Do rozpowszechnienia nadziewanych czekoladek przyczyniła się również żona Jeana Neuhausa, która w 1915 roku zaprojektowała ballotin, czyli eleganckie pudełko na pralinki. Opakowania wypełnione po brzegi przepysznymi czekoladkami najpierw zachwyciły Belgów, by z czasem dotrzeć do pozostałych mieszkańców Europy, a w końcu i całego świata.

Wyróżniki belgijskiej czekolady

Prawdziwa belgijska czekolada składa się z najwyższej jakości naturalnych składników, z których podstawę stanowi 100 proc. czyste masło kakaowe. Odpowiednio wyselekcjonowane ziarna kakaowca, tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie i proces produkcji dbający o wszelkie szczegóły to elementy wpływające na wyjątkowy zapach i smak belgijskich czekoladek. Nigdzie indziej nie znajdziemy takich słodkości.

Mają one niezwykle gładką konsystencję, więc nie znajdziemy w nich pęcherzyków powietrza, grudek czy nierówności. Kostka belgijskiej czekolady po położeniu na języku rozpłynie się w ustach powoli i delikatnie, uwalniając swój smak. Niesamowita słodycz łączy się w niej z lekką goryczką i cierpkością ziaren kakaowca.

Na każdej mniejszej lub większej ulicy w Belgii znajdzie się sklep z czekoladą, który zachwyca swoją unikalnością. Już od wejścia czuć niesamowity zapach, a okazałe wystawy potrafią naprawdę zakręcić w głowie. Każdy, kto odwiedza Belgię, z pewnością przywiezie ze sobą słodkie upominki dla rodziny i przyjaciół. Kupienie opakowania czekoladek belgijskich stanowi wręcz obowiązek każdego turysty.

W Belgii rocznie produkuje się ok. 220 ton czekolady, a każdy mieszkaniec tego kraju zjada średnio aż 8 kg tego produktu rocznie. Belgijscy cukiernicy są znani ze swoich umiejętności na całym świecie. W samej zaś Belgii funkcjonują nawet szkoły, w których można nauczyć się przygotowywania prawdziwej czekolady.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał